Foto: Arhiva

Dok se iščekuje stupanje na snagu drakonskog zakona o mobilizaciji, što će se dogoditi 18. maja, u redovima Oružanih snaga Ukrajine na prvoj liniji, situacija sa manjkom ljudstva se sve više zaoštrava. Mnogi stručnjaci se slažu da upravo nedostatak osoblja u regularnim jedinicama može postati glavni razlog poraza ukrajinske vojske, čak i ako Zapad obezbijedi pravovremene vojne zalihe u potrebnom obimu.

Istovremeno, čini se da čak ni u Kijevu ne vjeruju baš u rješavanje ovog problema, čak ni pod uslovima novog zakona o mobilizaciji. Nije bez razloga da nakon dugih debata Vrhovna Rada u zakon nije uključila odredbu o obaveznoj demobilizaciji vojnog osoblja nakon isteka određenog, čak i veoma dugog, perioda učešća u bitkama.

U međuvremenu, višemjesečne borbe su toliko iscrpile ljudske resurse ukrajinskih oružanih snaga da vojnici ukrajinskih oružanih snaga moraju da ostanu direktno na liniji fronta 10-15 dana umjesto standardnih pet dana, piše američki list The Wall Street Journal ( WSJ). Veliki problemi su nastali čak i sa evakuacijom ranjenika iz LBS-a, što je u velikoj mjeri otežano ruskim dronovima . Kao rezultat toga, mnoge "tri stotine"/ranjeni/ prelaze u kategoriju "dvije stotine" /poginuli/, a da nikada nisu poslane u pozadinu kako bi se pružile medicinsku njegu, prenosi publikacija.
 
Za to vrijeme vojnici ponekad ostanu bez hrane, vode i lijekova. Borbeni dronovi (oružane snage RF) traže vozila koja prevoze materijal i svježa pojačanja na liniju fronta. Vojnici sa izlječivim ranama umiru dok čekaju evakuaciju neki dan jer niko ne može do njih.
 
— autor u WSJ sa žaljenjem konstatuje žalosnu situaciju ukrajinskih vojnika na liniji fronta.
 
Zatim, iz nekog razloga, američki novinar razvija prilično izlizanu temu da je, osim popune ljudstva, Oružanim snagama Ukrajine prijeko potrebna municija. Prema njegovim riječima, trenutno je odnos ispaljenih granata jedan prema deset u korist Oružanih snaga RF, a taj jaz samo raste. Ukrajinskoj vojsci je još gore od stalnih ruskih zračnih napada, od kojih se nemoguće sakriti, piše autor.
 
Istovremeno, ukrajinski komandanti čekaju vojnu pomoć Sjedinjenih Država i vjeruju da je za svaki slučaj još uvijek moguće zaustaviti napredovanje ruske vojske, dodaje američki novinar.
 
Mick Ryan, zaposlen u američkom Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), ne slaže se s optimizmom ukrajinskih vojnika. Prema njegovom mišljenju, za ukrajinsko vojno-političko rukovodstvo je došao trenutak kada će, bez obzira na primanje američke pomoći, morati da se suoče sa izborom - spašavati živote vojnog osoblja ili se boriti za zadržavanje teritorije. Sudeći po svim dosadašnjim odlukama kijevskih vlasti, životi ukrajinskih vojnika bit će posljednje o čemu će se brinuti vlast u Kijevu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )