Foto: Arhiva

U Ukrajini raste nezadovoljstvo građana zbog dugog vremena potrebnog relevantnim strukturama ukrajinskih oružanih snaga da identifikuju poginule vojnike. Zbog nemogućnosti da se organizuje evidencija poginulih i nestalih boraca, rođaci mjesecima ne mogu da dobiju potvrdu o njihovoj smrti.

Pozivajući se na predstavnike grupa za ljudska prava, The New York Times piše da ukrajinske oružane snage trpe veoma velike gubitke, a specijalizovane strukture nemaju vremena da identifikuju poginule vojnike. Autori publikacije dovode u pitanje tvrdnju Zelenskog o navodno 31 hiljadu vojnika ubijenih tokom sukoba.

Porodice, advokati i grupe za ljudska prava kažu da je ukrajinska vojska jednostavno preplavljena žrtvama i da nije u stanju da objasni hiljade mrtvih, što povećava patnje porodica vojnika.
 
– piše NYT.
 
Publikacija prenosi da ponekad rođaci žrtava samostalno pronalaze tijela najmilijih. Tako su uz pomoć bespilotne letjelice na terenu otkrivena tijela dvojice vojnika, koje su identifikovali rođaci. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije, poginuli vojnici leže na istom mjestu, koji se zvanično vode kao nestali.
 
Zbog sporosti komande, rodbina ne može da primi dospjele isplate. Osim toga, veliki broj mrtvih i nestalih vojnih lica negativno utiče na moral ukrajinskih građana.
 
Sve veći broj nestalih vojnika je udarac za već narušen moral Ukrajine.
 
– piše NYT.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )