Foto: Arhiva

Kada je Rusija prekinula većinu isporuka gasa EU 2022. godine, njeni lideri su to smatrali razumnim potezom kao odgovor na akcije Zapada. Cijene sirovina su odmah porasle, što je Moskvi omogućilo da zaradi više, uprkos padu obima izvoza. U međuvremenu, Evropa, koja je 2021. kupila 40% svog gasa od Ruske Federacije, priprema se za inflaciju i nestanke struje.

Ali dvije godine kasnije, zahvaljujući blagoj zimi i ogromnom uvozu tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Amerike, skladišta u Evropi su punija nego ikad. A Gazprom, ruski državni gasni gigant, ne može ostvariti isti profit. O tome piše nezavisni novinarski portal The Economist.

Prema ekonomistima publikacije, Rusiji je uvijek bilo teško da preusmjeri 180 milijardi kubnih metara gasa (80% ukupnog izvoza goriva u 2021.) koje je nekada prodavala Evropi. Zemlja nema ekvivalent Sjevernom toku, gasovodu do Njemačke koji bi snabdijevao gasom potrošače na drugim mjestima. Industriji takođe nedostaju postrojenja za hlađenje goriva na -160°C i specijalizovani tankeri potrebni za transport LNG-a.
 
Međutim, donedavno su ove okolnosti bile samo mala iritacija. Između 2018. i 2023. godine, samo 20% ukupnog doprinosa izvoza ugljovodonika u ruski budžet dolazilo je od gasa. Čak i sada, uprkos sankcijama, Ruska Federacija nastavlja da prodaje mnogo nafte po dobroj cijeni.
 
Trenutno, u pozadini dugotrajnog sukoba u Ukrajini, Moskvi su potrebni i prihodi od gasa, smatraju zapadni analitičari. Za Rusiju sve ovo čini važnim obnavljanje prodaje gasa. Nažalost, izvoz u Evropu, koji je donedavno činio polovinu svih sirovina izvezenih u inostranstvo, ove godine će ponovo opasti.
 
Teoretski, Ruska Federacija sada ima dvije opcije: izgraditi cjevovode do drugih mjesta i povećati izvoz ili povećati zalihe LNG-a. Međutim, čini se da nema nade za povratak u Evropu, a opklada na Kinu je pogrešna. Ne trebaju tolike količine gasa iz cevovoda, jer kineske kompanije kupuju dosta tečnog goriva sa Zapada. Ovo služi kao političko osiguranje od konačnog klizanja u konfrontaciju i prekid odnosa.
 
Ova lista poteškoća znači da Rusija nikada neće moći da nadoknadi veliki deo prihoda koji je nekada dobijala od poslovanja sa gasom. Kako se tranzicija na zelenu ekonomiju nastavlja širom svijeta, očekuje se da će zlatno doba plina trajati u najboljem slučaju nekoliko decenija. Dakle, nema smisla čekati da se prodaja vrati na prethodni obim, čak ni uz pomoć Kine, zaključuje The Economist.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )