Foto: Fena

Tegeltija je rekao da pitanje visine plata, i najniže i najviše, jeste pitanje Zakona o platama i treba da se riješi kroz to zakonsko rješenje

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izrazio zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH danas utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, koji će biti upućen u Parlamentarnu skupštinu.
 
Izrazio je nadu, da "uz dobru aktivnost", do kraja mjeseca može biti usvojen budžet institucija BiH za 2023. godinu.
 
Kazao je da, kad je riječ o platama, Zakon o budžetu ne tiče se problematike i pitanja plata.
 
Pitanje Magazinovića
Prema njegovim riječima, Zakon o budžetu definiše fond sredstava za isplatu plata, naknada i svega ostalog. 
 
Ministar Tegeltija je ovo kazao odgovarajući na pitanja poslanika Saše Magazinović (SDP BiH) koji je njegov stav o pitanju rasta plata funkcionerima, šta je sa svojim timom učinio da ne dođe do povećanja plata ministrima i poslanicima, te šta ima namjeru učiniti da se ova oblast uredi.
 
Tegeltija je rekao da pitanje visine plata, i najniže i najviše, jeste pitanje Zakona o platama i treba da se riješi kroz to zakonsko rješenje, jer je to jedino sistemsko rješenje.
 
- U ovom parlamentu već postoji jedan zakon koji pokušava da nešto ispravi. Ja mislim da pogoršava situaciju. Predsjedništvo BiH je na prethodnoj sjednici utvrdilo jedan prijedlog nekog zakonskog rješenja koji, takođe, ništa ne rješava, samo komplikuje odnose kada je riječ o sistemu plata - naveo je Tegeltija.
 
U roku od tri mjeseca
Ministar Tegeltija je napomenuo je da je zaključak Vijeća ministara BiH bio da se izradi, u naredna tri mjeseca, novi zakon o platama koji će pokušati da posloži neravnopravnosti i nejednakosti u Zakonu o platama.
 
Prema njegovim riječima, danas je i Predsjedništvo BiH potvrdilo taj zaključak, sa stavom da se to uradi u roku od tri mjeseca.
 
Tegeltija smatra da se ovo pitanje treba riješiti kroz sistemsko zakonsko rješenje, a ne pojedinačnim izmjenama.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )