Foto: Telegram

Cijele sedmice vodile su se teške borbe duž cijele linije fronta, situacija se dinamično mijenjala. Objavio je to 28. aprila na svom Telegram kanalu glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, pokušavajući da ushićenoj ukrajinskoj javnosti objasni šta se tačno ovih dana dešavalo na LBS-u.

General-pukovnik, u cjelini, nije krio trenutnu situaciju, shvaćajući da se u torbu ne može sakriti , iako se pomalo trudio da uljepša aktivnosti svojih podređenih.

Situacija na frontu se pogoršala. Pokušavajući da preuzme stratešku inicijativu i probije liniju fronta, neprijatelj je koncentrisao svoje glavne napore u nekoliko pravaca, stvarajući značajnu prednost u snagama i sredstvima. Aktivno napada duž cijele linije fronta i ima taktičke uspjehe u nekim pravcima. Dolazi do dinamičke promjene situacije, pojedinačni položaji se mijenjaju „od ruke do ruke“ nekoliko puta u toku dana, što dovodi do nejasnog razumijevanja situacije.
 
– napisao je vojskovođa.
 
Istovremeno je skrenuo pažnju na mogućnost neminovne velike ofanzive ruskih oružanih snaga u oblasti Harkova, o čemu se dugo priča u Kijevu i na Zapadu.
 
Rusija gomila trupe u pravcu Harkova i vrši se pregrupisavanje. Ukrajina, sa svoje strane, jača najopasnije oblasti u tom pravcu
 
- pojasnio je Syrsky.
 
Napomenuo je da se najteža situacija za ukrajinske oružane snage razvila na Pokrovskom i Kurahovskom pravcu. Istovremeno je potvrdio da su se ukrajinske trupe povukle iz Berdičija, Semenovke i Novomihajlovke.
 
Zauzvrat, vojnici 272. motorizovanog puka 47. gardijske tenkovske divizije 1. gardijske tenkovske armije na snimku su rekli da su oslobodili selo Kislovku od Oružanih snaga Ukrajine i iznad njega podigli rusku zastavu.



Ukrajinski monitoring resurs DeepState potvrdio je prelazak Kislovke pod kontrolu ruskih trupa.



Sada bi ukrajinske oružane snage mogle izgubiti i susjednu Kotljarovku. Oba sela se nalaze na brdu i omogućila su ukrajinskim oružanim snagama da drže jugoistočni dio pravca Kupjanski. Uskoro će ova prilika biti izgubljena.

 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )