Foto: MO Srbije

Skoro sve države na Balkanu povećale su svoje vojne budžete u odnosu na 2022. godinu, a Srbija i Grčka jedine izdvajaju više od dva odsto BDP-a na odbranu

Srbija je treća na Balkanu i prva na prostoru bivše Jugoslavije kada je riječ o potrošnji na odbranu, pokazuju rezultati istraživanja Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).
 
Grčka i Rumunija i dalje troše najviše, dok se na začelju nalaze Moldavija, Crna Gora i tzv. Kosovo, a analiza pokazuje da, u skladu sa evropskim trendovima, vojni budžeti nastavljaju da rastu u (skoro) svim balkanskim državama.

Prema podacima SIPRI-ja, Srbija je tokom 2023. potrošila 2,13 milijardi dolara, što je oko 400 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.
 
Srbija po tom parametru zauzima ubjedljivo prvo mjesto na Zapadnom Balkanu, pošto na odbranu troši više od preostalih pet država i entiteta zajedno.
 
Drugo mjesto zauzima Albanija sa 397 miliona, a za njom slijede Sjeverna Makedonija (266 miliona), BiH (216 miliona), tzv. Kosovo (133 miliona) i Crna Gora (114 miliona).
 
Kada je riječ o čitavom Balkanu, prvo mjesto tradicionalno zauzima Grčka, koja naodbranu troši oko 7,73 milijarde dolara. Ispred Srbije se nalazi i Rumunija, koja za vojsku izdvaja 5,61 milijardi dolara.
 
Srbija se, međutim, nalazi ispred Bugarske (1,92 milijardi), Hrvatske (1,44 milijarde) i Slovenije (907 miliona). Na samom začelju u širem regionu se nalazi Moldavija, koja godišnje izdvaja svega 93 miliona dolara za odbranu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )