Foto: RAS

Tokom jučerašnjeg dana u zgradi Specijalnog suda u Beogradu i ispred nje vladalo je vanredno stanje jer su se prvi put po hapšenju svi pripadnici klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića našli na jednom mjestu, a prvi put su se sa njima oči u oči našli i članovi porodica njihovih žrtava, koji imaju status oštećenih.

Prvo pripremno ročište, od tri koliko je zakazano, trebalo je da počne u 14:30, a počelo je sa oko dva sata i 40 minuta zakašnjenja. Razlozi za toliko kašnjenje, kako je saznao "Blic", bili su bezbjednosni.

Naime, kako se na optužnici nalazi 30 pripadnika klana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, a većina njih je dovedena iz pritvora u Centralnom zatvoru, bile su potrebne jake mere obezbjeđenja kako za njihovo dovođenje tako i za uvođenje u sudnicu i raspoređivanje u istoj, da bi se izbjegao eventualni konflikt ili pak komunikacija među njima.
 
Kako nezvanično saznajemo, okrivljeni su sjedeli jedni pored drugih, a svakog od njih čuvala su trojica stražara.
 
Četiri marice su stigle u zgradu u pratnji džipova oko 12:50, tada je blokiran i dio Ustaničke ulice, a poslednji pritvorenici su dovedeni tek oko 16 časova

Među okrivljenima bilo komešanja i dobacivanja

Vođe klana Belivuk i Miljković nisu dovođeni, jer se pritvorske jedinice u kojima su smješteni nalazi u zgradi suda, a četvoro njih je došlo sa slobode.

- Kada su ušli advokati oni su već bili unutra, sjedeli su jedni do drugih, a obezbjeđenje je bilo između njih kako bi spriječilo komunikaciju. Bili su oštećeni, familija, bilo je četiri ili pet žena, supruga ili majki, i njihovi advokati, prekoputa su sjedeli. Isto tako su i zaštićeni svjedoci sjedeli sa svojim advokatima, ovi koji su sklopili sporazum sa Tužilaštvom, odvojeni od drugih okrivljenih - kaže  izvor "Blica" i dodaje da je među pripadnicima klana bilo komešanja:
 
"Među njima je bilo malo komešanja, dobacivanja, ali ništa specijalno."



Prvi put ovakve mjere

U zgradi je bio i veliki broj advokata, kako svaki od njih ima prava na pet branilaca, a došli su i članovi nekih porodica, koji u postupku imaju status oštećenih. Policije je bilo i oko Suda, pripadnici Žandarmerije naoružani dugim cijevima bili su raspoređeni na ulazu i na ulici u neposrednoj blizini zgrade.
 
Osim toga, pripadnici policije su sa specijalno obučenim psima pretraživali najveću sudnicu Specijalnog suda, u kojoj je ročište trebalo da se održi, hodnik i prostorije oko nje.
 
- U Sudu u Ustaničkoj ovako nešto dosad nije viđeno. Ovo je prvi put da specijalci uvode pse u zgradu i da prije početka suđenja detaljno češljaju prostorije. To su vjerovatno radili iz predostrožnosti, kako bi utvrdili da neko prije početka nije unjeo oružje ili eksploziv u zgradu - rekao je izvor "Blica" i dodaje da ovolike mere obezbjeđenja nisu viđene još otkako se sudilo pripadnicima "zemunskog klana" za ubistvo premijera Zorana Đinđića.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )