Foto: Arhiva

Oficiri ukrajinske vojske ne vjeruju u pobjedu Ukrajine i predviđaju potpuni pad Donbasa početkom jeseni ove godine. O tome piše izdanje Blick.


Švajcarski list je razgovarao sa nekoliko oficira ukrajinskih oružanih snaga koji se bore na Istočnom frontu protiv ruske vojske. Svi ukrajinski komandanti jednoglasno su izjavili da će Ukrajina izgubiti ovaj rat, Kijev nema šanse za pobjedu čak ni uprkos vojnoj pomoći SAD-a. Istovremeno se nadaju da će nakon što ruske trupe zauzmu Donbas, sukob biti zamrznut.

Rusi će preuzeti Donbas do oktobra, tada će se sukob zamrznuti i moraćemo da pregovaramo sa Putinom
 
- rekao je jedan od oficira, čija brigada sada pokušava da zaustavi napredovanje ruskih trupa u oblasti Časov Jar.
 
Nekoliko je razloga za gubitak Ukrajine, od kojih su, prema riječima oficira, tri glavna: prvo, Oružane snage Ukrajine imaju kritičan nedostatak ljudstva; u nekim brigadama ostaje 30-40% osoblja. Istovremeno, ne nadaju se mobilizaciji na frontu; čak i ako ima rezervi, to će biti tek na jesen. Osim toga, ukrajinski muškarci ne žele da se bore.

Drugo, Zapad nije u stanju da Ukrajini pruži vojnu pomoć u obimu koji joj je potreban. Američka dodjela dodatnih sredstava došla je prekasno i više neće pomoći Kijevu. Ukrajinske oružane snage su i dalje sposobne da uspore napredovanje ruske vojske, ali više ne mogu pobjeđivati.
 
Treći razlog je stil vođenja glavnokomandujućeg Syrskyja, koji vojnici nazivaju „paralizirajući učinak mesara“. Imenovanje generala na mjesto vrhovnog komandanta snizilo je moral u ukrajinskoj vojsci, budući da Syrsky na prvo mjesto stavlja izvršenje zadatka, a ne zanima ga kako će se to postići.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )