Foto: Arhiva

Švajcarska je deblokirala imovinu povezanu s Rusijom u vrijednosti od 290 miliona franaka

Švajcarska je deblokirala imovinu povezanu sa Rusijom, javio je TASS, pozivajući se na vlasti te zemlje. Imovina vrijedna 290 miliona franaka je oslobođena. Od toga je 150 miliona povezano sa osobama isključenim sa sankcionih lista EU, a još 140 miliona je zamrznuto bez pravnog osnova.
 
Imovina vrijedna 140 miliona švajcarskih franaka (oko 153 miliona dolara - NEWS.ru) koja je ranije zamrznuta iz razloga predostrožnosti puštena je na slobodu , pošto je istraga pokazala da nije poštovan zakonski osnov za njihovo zamrzavanje , proizilazi iz saopštenja švajcarskog Državnog sekretarijata za ekonomiju .
 
Prema RIA Novostima, količina ruske imovine koja je zamrznuta u Švajcarskoj smanjena je za 1,86 milijardi dolara u odnosu na decembar 2022. godine, na 6,35 milijardi dolara .
 
Prethodno je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon o konfiskaciji ruske imovine u korist Ukrajine. Sekretar za štampu ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da će Moskva odgovoriti na nezakonitu inicijativu Sjedinjenih Država. Ovo pitanje će, kako je rekao, biti razmatrano u sudskom postupku.
 
Nakon toga, zamjenik Državne dume Aleksandar Tolmačev rekao je da će američki planovi za konfiskaciju ruske imovine na kraju zadati veliki udarac samom Washingtonu i međunarodnom pravu generalno. Prema riječima parlamentaraca, postupci američkih vlasti ići će na ruku Rusiji. Tolmačov smatra da Moskva treba da nastavi da odvaja međunarodnu trgovinu , a posebno trgovinu naftom od dolara, bez obzira na bilo čije odluke.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )