Foto: Tanjug

Desetog dana potrage za djevojčicom Dankom Ilić koja je nestala u Banjskom polju objavljeno je da je ubijena a stručnjaci navode da počinioci mogu da budu osuđeni iako se ne pronađe njeno tijelo.

Dr Ljubiša Božić specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak istakao je da tijelo nije potrebno da bi se zločin dokazao, jer postoje i drugi dokazi

Detaljno će se sve pretražiti. U takvoj priči materijalizacije dokaza tijelo nije potrebno. Dovoljno je sudijsko ubjeđenje da oni dobiju adekvatnu kaznu - kaže Božić i dodaje:

Proteklo je deset dana od nestanka, desilo se i premještanje. Neminovno je da će doći do promjena koje će sprečiti ljekare da utvrde sve povrede i promjene. Bojim se da će na osnovu nekih potencijalnih povreda to da se verifikuje. Za sud je jako važno sve ono što se vidi, ako ima nekih otvorenih povreda, potkožnih povreda, to će sve biti značajno zbog tih primarnih kontakta.

Ovde je jako važno da li je djevojčica bila živa, što ja mislim da jeste. Prvo zbog brzine kojom je išao taj auto, drugo zato što su njena tkiva elastična i verovatno je došlo do neke povrede. Tako da verovatno je smrt nastupila kasnije, ali na koji način pokazaće istraga."

Advokat Ana Selak objašnjava da ako je smrtna posljedica nastupila zbog direktnog činjenja počinioca ovog djela, koju su izvršili nakon saobraćajne nesreće, neće se raditi o nekom krivičnom djelu iz oblasti saobraćaja, nego se može raditi o teškom ubistvu, gdje je zapraćena kazna najmanje deset godina zatvora, a najviše doživotna.

"Način izvršenja ovog djela pokazuje da je izvršeno na svirepi način, što jeste jedna od kvalifikatornih okolnosti koja karakteriše teško ubistvo kao krivično djelo za sebe. Ne smijemo zaboraviti iz vida da žrtva je malo dijete, ispod dvije godine starosti, da su počinioci radnosposobna lica, starija od 50 godina, čija prirodna potreba je trebalo da bude da pomognu tom djetetu nakon što su ga unesrećili, a oni su učinili upravo suprotno", kaže advokat.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )