Foto: Anadolija

Institucije su prošle godine u BiH locirale i protjerale sedam stranih državljana, koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i bezbjednosti BiH.

To se navodi u Nacrtu izvještaja o radu Službe za poslove za strancima BiH za 2022. godinu, a koja je od drugih bezbjednosnih institucija zaprimila informaciju za 65 bezbjednosno interesantnih stranih državljana.
 
"Od 65 sigurnosno interesantnih stranih državljanina, Služba je tokom 2022. godine preduzimanjem radnji iz svojih nadležnosti i pojačanih aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca u BiH, pronašla, procesuirala i izrekla mjere protjerivanja za sedam stranih državljana, koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH, dok se ostala lica nisu nalazila na teritoriji BiH", navodi se u nacrtu.
 
Kako dodaju, podatke o svim licima koja predstavljaju prijetnju javnom poretku i bezbjednosti BiH, Služba je evidentirala u bazu registra određenih stranaca (ROS), kojoj pristup ima Granična policija BiH, te za one koji nisu na području BiH, prilikom pokušaja njihovog ulaska, to će im biti odbijeno.
 
Radislav Jovičić, stručnjak za bezbjednost, kaže da je zagovornik profesionalizacije svih, a pogotovo bezbjednosnih institucija, jer je to najosjetljivije pitanje svih građana BiH.
 
"Potrebno je da saradnja sa svim bezbjednosnim agencijama, ne samo u BiH, nego i u regionu i cijelom svijetu, bude na što boljem nivou, kako bi se mogle na vrijeme razmijeniti potrebne informacije i ukazati na lica koja su sklona krivičnim djelima, posebno najtežih oblika, gdje spada i terorizam", naveo je Jovičić za "Nezavisne novine".
 
Prema njegovim riječima, migrantska kriza je stavljena po strani i mnogo ljudi je na nju i zaboravilo.
 
"Vidjeli ste koliko ima krivičnih djela od strane migranata, kao što su posjedovanje oružja, provale u kuće i slično", naglasio je Jovičić.
 
Inače, Služba za poslove sa strancima BiH je, kako se dodaje u Nacrtu izvještaja, odbila 112 zahtjeva za ovjeru pozivnog pisma za strane državljane koji dolaze iz migraciono visoko rizičnih zemalja. I to nije sve, jer su prošle godine bile i brojne kontrole u BiH, a pljuštali su i prekršajni nalozi.
 
"Inspektori za strance vršili su inspekcijske kontrole boravka stranaca u fizičkim i pravnim licima koje pružaju usluge smještaja, turističkim agencijama, obrazovnim institucijama, preduzećima i institucijama u kojima rade stranci po osnovu izdate radne dozvole, preduzećima u kojima su osnivači strani državljani, kontrole adresa stanovanja i promjene adrese stanovanja. Tokom 2022. godine izvršeno je ukupno 6.218 kontrola i izdat je 2.041 prekršajni nalog", naveli su iz Službe za poslove sa strancima.
 
Zanimljivo je da pojedinci i u BiH pokušavaju sklopiti brakove "zbog papira".
 
"Služba je prepoznala i kao važan segment uvela preventivne operativne provjere na terenu s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja kao vrlo važan segment u suprotstavljanju neregularnim migracijama, posebno kada govorimo o pokušaju određenih zloupotreba u smislu zasnivanja bračne ili vanbračne zajednice sa državljanima BiH iz interesa radi ostvarivanja prava na boravak, zatim i prijema u državljanstvo BiH, a takođe i otkrivanja pokušaja regulisanja boravka po osnovu radne dozvole u fiktivnim firmama itd.", naveli su iz Službe za poslove sa strancima.
 
U ovom periodu inspektori za strance uradili su ukupno 15.168 operativnih provjera, a da se radi o pokušaju neregularnih migracija, utvrđeno je u 97 slučajeva.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )