Foto: nezavisne.com

Megalodon, vrsta ajkule koja je izumrla prije nekoliko miliona godina, bila je najveća ajkula koja je ikada zaplivala okeanom i jedna od najvećih dosad otkrivenih riba.

Naučno ime Carcharocles megalodon znači "ogromni zub" i za to postoji dobar razlog: ogromni zubi ove ajkule su bili skoro tri puta veći od zuba današnjih velikih bijelih ajkula.

Fosilizirane kosti megalodona i njegovih zuba su naučnicima dale čvrste tragove koji su ih doveli do otkrića kakva je ovo životinja bila i kada je izumrla. Iako su fosilni ostaci nepotpuni i nije moguće odrediti tačan datum kada je megalodon izumro, vrlo je vjerovatno da se to desilo prije nego što su se ljudi uopšte razvili. Grupa naučnika s Univerziteta u Cirihu proučavala je fosile megalodona 2014. godine koristeći tehniku koja se zove optimalna linearna estimacija, kako bi odredili godine ajkule.

Njihova istraživanja su otkrila da većina fosila datira iz perioda između miocenske i pliocenske epohe, odnosno od prije oko 15,9 miliona do 2,6 miliona godina. Gledajući fosilne ostatke koji su dosad pronađeni, posljednji tragovi megalodona se pojavljuju prije 2,6 miliona godina, dok je prvi Homo sapiens (čovjek) nastao prije samo 2,5 miliona godina.

Vrlo mali dio podataka iz ciriške studije - oko 1% govori da postoji šansa da je megalodon i danas živ, što je malo vjerovatno jer niko nije otkrio nikakve dokaze ovog čudovišta u skorije vrijeme. Sudeći prema veličini zuba, ova ajkula je bila duga oko 18 metara, dok neki naučnici kažu da je mogla narasti i do 25 metara.

Megalodoni su voljeli toplotu. Tokom svog vremena živjeli su u toplim, plitkim morima koja su prekrivala veliki dio planete. Zubi megalodona su pronađeni na svakom kontinentu, osim na Antarktiku. Moguće je da je ova ajkula izumrla kada su se mora sasušila, ledeno doba počelo, a voda ostala "zaključana" na polovima. Ajkula je ili gladovala ili bila zamrznuta. Megalodon se hranio kitovima i delfinima i bio je na vrhu hranidbenog lanca.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )