Foto: RTRS/SCREENSHOT

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavujući Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetili su danas Institut za virusologiju i serume ''Torlak'', gdje je juče napunjena prva serija kontrolnih doza vakcine ''Sputnjik V''.

Vučić je tom prilikom uručio vakcine “AstraZeneka” za Republiku Srpsku, a donaciju od 20.000 doza vakcina preuzeo je Dodik.

Direktorka Insituta Vera Stoiljković predstavila je zvaničnicima proces pripreme uzoraka za PCR dijagnostiku, kao i proces proizvodnje vakcine protiv sezonskog gripa.

Vučić je u razgovoru sa Stoiljković najavio da će država proširiti kapacitete Torlaka i najavio da će sutra tim povodom biti održan sastanak.

Vučić je tokom obilaska dobio informaciju da laboratorija tog instituta može dnevno da obradi 3.000 testova i istakao da je potrebno da mogu da obrade 10.000 testova dnevno i da će država uložiti dodatni novac.

– Treba da uložimo u to i sutra ćemo imati sastanak i gledaćemo da proširimo kapcitete. Dovedite sutra na taj sastanak i eksperte za vakcine i laboratorije, kako bi mogli da traže novac od države i da to rešimo – poručio je Vučić.

Dodao je da su Rusi i Kinezi bili oduševljeni onim što su videli kada su bili u posjeti Torlaku, stanjem i opremom, uprkos tome što su neki u Srbji u prethodnom periodu pokušavali da unište Torlak.

– Svuda smo kupovali nove mašine, kao i za Insitut Torlak, i za vakcine i za punjenje vakcina – kazao je Vučić.

Dodao je da treba nabaviti i nove mašine za pakovanje i ektiketiranje doza, kako se to ne bi radilo ručno, već na najbolji način.

Vučić kaže da će se već za nekoliko mjeseci u Torlaku proizvoditi i supstanca i tečnost, kada će Srbija biti nezavisna po tom pitanju.

Inače, proizvodnja vakcine “Sputnjik V” u Srbiji počinje od 20. maja.

Na Tviteru ””Sputnjika V“ objavljeno je da se ”Torlak” pridružio snagama koje će svetu doneti više njihovih vakcina.

Obilasku Instituta prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )