Foto: srpskainfo.com

Na Međunarodni Aerodrom Banjaluka u večernjim časovima sletio je avion iz Kine.

Avion su dočekali srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković, ministar zdravlja i socijalne zapštite RS Alen Šeranić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić.


U avionu se nalazi prvi kontigent zaštitne medicinske opreme iz Kine koju je Vlada Republike Srpske kupila za zdravstveni sistem Republike Srpske, s ciljem sprečavnja širenja virusa korona, saopšteno je iz Birao Vlade za odnose s javnošću.

Premijer Radovan Višković istako je da je stigao prvi avion opreme koju je Srpska kupila na tržištu Kine.

– Tu su maske, viziri, rukavice, sve što je potrebno zdravstvenom sektoru. Ovdje je 55 tona robe i od ovog momenta RS neće ni od koga zavisiti za bilo koji segment te medicinske opreme. Zahvaljujemo kineskoj državi što su omogućili da ova roba izađe iz Kine i dođe ovdje. Ovdje se nalaze i respiratori, sve će biti po potrebi distribuisano zdravstvenim ustanovama, staračkim domovima i svima kojima je oprema potrebna za rad i boravak ljudi. Srećan sam što smo ovo obezbjedili i što smo to dobili na neki način preko reda – kaže on.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da se na ovome radilo gotovo mjesec dana.

– Avion je došao ovdje preko Etiopije, prevoz smo mi platili. Tu je preko pet miliona rukavica i svega što nam može poslužiti nekoliko narednih mjeseci. Treba poslije 20. aprila da stigne još jedan ovakav avion. Treba da se isporuči i još 200 respiraotira koje smo platili. Nemamo sada potreba za njima, ali je plan da ih obezbijedimo za potrebe naših ustanove – rekao je Milorad Dodik nakon dočeka aviona.


On se zahvalio i ambasadoru Kine u BiH koji je zajedno sa njima radio na dolasku ove robe.

– Ako nemate podršku vlasti u Kini, ostajete negdje na kraju, a mi smo u jeku epidemije dobili ove količine – kaže Dodik.


Pomoć za Srpsku stiže i iz Mađarske sutra popodne, takođe avionom.


– Premijer Orban nam je pomogao i za to smo mu zahvalni – dodao je Dodik.


Dodik se osvrnuo i na to što je ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković osporavala ovu pomoć Mađarske, ističući da je to neshvatljivo.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )