Foto: Srna

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto poručio je danas u Banjaluci, nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, da je sramota Brisela što BiH nije dobila kandidatski status.

„Sramota je Brisela što je toliko usporen ovaj proces i nije u redu odluka što BiH nije obezbijeđen status kandidata.Vlada Mađarske smatra da je proširenje EU jedna od najvažnijih politika i jačanje EU nije moguće bez njegnog proširenja. Ovo nije najsofisticiranije izrečeno sa moje strane, ali što nas više ima, to smo jači. To je naročito važno za regiju Zapadnog Balkana. Podržali smo davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, ali smatrali smo da je to trebalo da dobije i Gruzija i vi (BiH). Smatramo da je to greška“, kazao je Sijarto.
 
Podvukao je da Mađari podržavaju stabilnost BiH i evropsku integraciju zemlje, ne samo riječima, nego i djelima, te podsjetio da su 134 mađarska vojnika u okviru mirovnih snaga u BiH.
 
Sijarto je istakao i da nema smisla da se uvode sankcije na Zapadnom Balkanu i da se prijeti.
 
„Važna je saradnja, zato smatramo da ne treba da se uvedu sankcija EU ni prema jednom čovjeku sa područja Zapadnog Balkana“, rekao je.
 
Dodik je kazao da se od 14 prioriteta koji su postavljeni pred BiH, počelo da se izdvaja nekoliko koji dodatno centralizuju BiH, a ne rješavaju se pitanje visokog predstavnika ili sudija Ustavnog suda BiH.
 
„Centralizacija BiH kroz evropski put, neće proći. Ako nas tjerate da izgubimo RS da bismo bili u EU, mi ćemo birati Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.
 
Danas je bilo riječi i o programu Vlade Mađarske za razvoj preduzentištva na području RS, u vrijednosti 35 miliona evra.
 
„Biće raspisan konkurs u okviru ovog projekta za mala i srednja preduzeća sa područja RS. Mogu dobiti maksimalno 25.000 evra za razvoj ili nabavku opreme koja se proizvodi u Mađarskoj. To podrazumijeva podršku za 1.400 preduzetnika u RS. Početkom septembra biće konkurs, a rok za prijavu je 15. oktobar, dok bi ugovori trebalo da se potpišu do kraja godine“, naveo je Sijarto.
 
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je pohvalio cjelokupnu saradnju RS sa Mađarskom, a posebno je izdvojio saradnju sa njihovim premijerom Viktorom Orbanom.
 
Na sastanku je bilo riječi i o ratu u Ukrajini, a Dodik je upoznao Sijarta da RS nije u mogućnosti da bude dio paketa sankcija prema Rusiji, bez obzira na pritiske koji dolaze, posebno od SAD-a, kako je naveo Dodik.
 
„Mađarska ostaje zemlja u koju smo zagledani, želimo sarađivati na političkom i ekonomskom planu. Nismo zaboravili podršku Mađarske da se na zapadu ne treba razgovarati o nama, nego sa nama, i stav Mađarske oko sankcija koji je bio ohrabrujući. Ne zato što ste branili nekoga ko je loš momak, nego zato što to nije principijelna politika“, rekao je Dodik.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )