Foto: WIKIMEDIA COMMONS

"Sprovodimo mjere za povećanje borbene gotovosti naših zajedničkih oružanih snaga u Istočnoj Evropi. Razmještamo dodatne kontingente i vojnu infrastrukturu u blizini granica Savezne države", poručio je ministar odbrane Rusije.

U Minsku je održan bilateralni sastanak ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua i ministra odbrane Bjelorusije Viktora Hrenjina na kome je potpisan dokument o skladištenju ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije, pri čemu je dogovoreno da će Rusija zadržati kontrolu nad njim.
 
"Kontrola nad nestrateškim nuklearnim oružjem raspoređenim u Bjelorusiji ostaje na Rusiji, kao odluka da se i ono upotrebi", poručio je Šojgu, prenose "RIA Novosti".
 
Hrenjin i Šojgu su, kako se navodi, razgovarali o vojno-političkoj situaciji u dvije države i pitanjima vojno-tehničke saradnje u oblasti odbrane.
 
Tokom sastanka potpisani su dokumenti kojima se definiše postupak čuvanja ruskog nestrateškog nuklearnog naoružanja u specijalnom skladištu na teritoriji Republike Belorusije.
 
"Republika Bjelorusija je odlučna da jača i razvija blisku saradnju u interesu obezbjeđenja zajedničke bezbjednosti", poručio je on.
 
Protiv Rusije i Bjelorusije vodi se neobjavljeni rat, rekao je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu komentarišući trenutnu situaciju u svijetu i izazove sa kojima dvije države suočavaju.
 
"Moskva i Minsk danas se zajedno suprotstavljaju kolektivnom Zapadu", istakao je on.

Šojgu je istakao da Rusija i Bjelorusija jačaju odbrambenu sposobnost Savezne države i dodao da je savremena vojna aktivnost NATO-a "maksimalno agresivna".
 
"Sprovodimo skup mjera koji bi trebalo da dovede do povećanja borbene gotovosti naših zajedničkih oružanih snaga u Istočnoj Evropi. Razmještamo dodatne vojne kontingente i vojnu infrastrukturu, aktiviramo borbenu obuku i izviđačke aktivnosti naših vojnika u blizini granica Savezne države", istakao je ministar odbrane Rusije.
 
Hrenjin je poručio da realizovani i planirani događaji još jednom naglašavaju strateški format postojeće interakcije između ministarstava odbrane Rusije i Bjelorusije.
 
Šojgu je naglasio da su dvije države prinuđene da odgovore na nuklearne prijetnje koje dolaze od NATO država, te da je u tom kontekstu donijeta odluka o razmještanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Bjelorusije.
 
On je ponovio da je Minsk od Rusije dobio taktički raketni kompleks "Iskander-M", koji pored običnih može da koristi i nuklearne rakete.
 
Kako je dodao, određeni broj bjeloruskih aviona je prepravljen tako da može da koristi nuklearno oružje, a bjeloruski vojnici su za to prošli neophodnu obuku.
 
Komentarišući situaciju u Ukrajini, Šojgu je poručio da Zapad radi sve kako bi produžio konflikt, zbog čega nastavlja da isporučuje Kijevu dodatnu vojnu pomoć.

Ruski ministar odbrane je dodao i da su kontakti sa bjeloruskim kolegom u posljednje vrijeme intenzivirani, što je, kako je ocijenio, "posebno važno u uslovima kada napetost raste velikim tempom i u trenutku kada je došlo do sloma osnova strateške stabilnosti".
 
Istakao je da partnerstvo dvije države ostaje snažno.
 
"Republika Bjelorusija je bila i i dalje ostaje naš odani saveznik i partner", dodao je Šojgu i zaključio da bi Moskva i Minsk, ukoliko bude neophodno, u budućnosti mogle da preduzmu dodatne mjere kako bi osigurale svoju bezbjednost.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )