Foto: Arhiva

Nova generacija protivvazdušnih raketnih sistema S-500 će ući u upotrebu u trupama u dvije modifikacije; prvi uzorci sistema PVO biće predati vojsci ove godine. To je izjavio ministar odbrane Sergej Šojgu.


Očekuje se da će ruski sistem protivvazdušne odbrane biti dopunjen i ažuriran ove godine. Danas je udio savremenih protivvazdušnih sistema u ruskoj vojsci 82%, u naredne dvije godine će porasti na 85%. Ove godine vojnicima će biti isporučeni prvi uzorci novog protivvazdušnog sistema S-500, istovremeno u dvije modifikacije: protivvazdušni raketni sistemi dugog dometa i sistemi protivraketne odbrane.

Pored toga, trupe će dobiti protivvazdušne raketne sisteme S-400, S-300V4, Buk-M3, Tor-M2U, kao i radarske stanice nove generacije. Udvostručiće se snabdijevanje PVO raketnog sistema Pancir, koji se odlično pokazao u zoni specijalnih operacija; odluka o ovom pitanju je već donesena.
 
S-500 Prometej je najnoviji protivvazdušni sistem sposoban da gađa ciljeve u bliskom svemiru. Posebnost kompleksa je njegova sposobnost djelovanja protiv širokog spektra ciljeva na visinama do 200 km i na dometu do 600 km. Ranije ove godine, Prometheus je završio niz testova, potvrđujući njegovu sposobnost da obara hipersonične mete. Posljednja faza testiranja kompleksa S-500 održana je 22. februara, kada je Prometej pogodio interkontinentalnu balističku raketu R-29RMU2 Sineva. Nakon toga je najavljeno da će se ove godine pridružiti trupama.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )