Foto: Kremlin Pool

Vašington još uvijek ne želi da se ukrajinski konflikt završi, poručio je ruski ministar odbrane

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici otvoreno pozivaju Ukrajinu da napada teritoriju Ruske Federacije, uvlačeći pritom i NATO zemlje u konflikt, što može dovesti do nepredvidivih posljedica i kompletne eskalacije sukoba, upozorio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
 
On je optužio Vašington i Zapad da pokušavaju da maksimalno "razvuku" vojni sukob u Ukrajini putem isporuke teškog ofanzivnog naoružanja. Ipak, kako je kazao, Moskva će nastaviti da uništava svo naoružanje koje Kijev dobija od saveznika, bez obzira na to što je, kako je ocjenio, pomoć koju Ukrajina dobija sa Zapada bez presedana.

"Ruske trupe nastavljaju da 'melju' svo naoružanje i opremu koje se doprema Kijevu, kako na putevima koji se koriste za isporuku naoružanja, tako i na borbenim položajima", objasnio je. 
 
Komentarišući situaciju na frontu, ministar je rekao da se ofanziva kod Bahmuta i Ugljedara razvija uspješno i da je, zahvaljujući akcijama ruske vojske u DNR i Zaporoškoj oblasti, oslobođeno sedam mjesta: Soledar, Kleščejevka, Podgornoje, Krasnopolje, Blagodatnoje, Lobkovoje, Nikolajevka.
 
Oružane snage Ukrajine tokom prvog mjeseca ove godine izgubile su više od 6.500 vojnika, 26 aviona, 7 helikoptera, 208 dronova, 341 tenk i druga oklopna vozila, 40 borbenih vozila višestrukih raketnih sistema, poručio je.
 
Napadi na stambena naselja i bolnice se nastavljaju, a kijevski režim pribjegava i akcijama zastrašivanja građana koji žive u novopripojenim teritorijama, rekao je Šojgu na današnjem sastanku.
 
Prava "varvarska" priroda kijevske elite vrlo dobro je bila pokazana napadima na Božić, kada je ruska strana predložila da dođe do privremenog prekida vatre, napomenuo je. Tokom praznika, Ukrajinci su više od 550 puta izveli artiljerijske i minobacačke napade na ruske položaje u zoni vojne operacije, rekao je ministar.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )