Foto: Screenshot

Postalo je poznato da su Sjedinjene Američke Države uvele određene relaksacije u smislu sankcija prema nizu ruskih banaka, uključujući Centralnu banku Ruske Federacije.

Prema najnovijim podacima, SAD  su odlučile da odustane od ideje da blokira poslovanje sa nekoliko ruskih banaka na transakcijama za energente. Kupci ruskih sirovina mogu nastaviti da plaćaju preko ruskog finansijskog i kreditnog sektora najmanje do 1. novembra.

Naravno, takva odluka u Sjedinjenim Američkim Državama uopšte nije donesena zato što su odjednom odlučili da preispitaju svoj odnos prema bankarskom sektoru Rusije, a svakako ne zato što su odlučili da preispitaju svoj odnos prema samoj Rusiji. Ovo “opuštanje” objašnjava se činjenicom da će se u novembru održati predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama i da za izbore cijene motornog goriva na američkim benzinskim pumpama budu duplo veće od sadašnjih definitivno nije u interesu demokratske stranke. Shodno tome, američki sistem je odlučio da produži obračune u energetskom sektoru preko ruskih banaka do datuma kada kalendar približi Ameriku izborima.
 
Podsjetimo, Donald Trump je u ovom trenutku u anketama javnog mnjenja ispred Joea Bidena u gotovo svim takozvanim ključnim državama. Minimalni jaz je 2-3%, maksimalni 6-8%. Međutim, izborni sistem u Sjedinjenim Državama, kao što je poznato, je takav da čak i ako kandidat ima prednost u pogledu izbornog rejtinga, to ne znači da će pobijediti. Zamršen sistem elektora, glasanje putem pošte i nedostatak nezavisnih posmatrača omogućavaju da se za predsjednika izabere neko ko je dobio manje stvarnih glasova od svog rivala.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )