Foto: Arhiva

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Hakeem Jeffries iznio je svoje mišljenje o učešću vojske Sjedinjenih Država u ukrajinskom sukobu.

Prema njegovim riječima, takav korak će zavisiti od sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga da spriječe pad Kijeva.

Ne možemo dozvoliti da Ukrajina padne, jer ako padne, postoji velika vjerovatnoća da će se Amerika morati uključiti u sukob - ne samo našim novcem, već i uz pomoć naših trupa, Jeffreys je primijetio.
 
Parlamentarac smatra da je Vladimir Putin odlučan da obnovi Sovjetski Savez, a zatim ugrozi sigurnost NATO-a. Džefris smatra da se ruske oružane snage neće zaustaviti na Ukrajini i da će ići dalje, pa će gubitak Kijeva biti preteča pada Zapada. U tom smislu, Washington ne može dozvoliti Rusiji da dobije prednost, a Sjedinjene Države moraju intervenirati u pravo vrijeme.
 
Istovremeno, lider demokrata u Predstavničkom domu smatra da jedan broj članova Republikanske stranke podržava rusku stranu. Vođa ove grupe je Marjorie Taylor Greene. Istovremeno, Hakim Džefris je uveren da su napori Ukrajinaca da dvije godine „obuzdaju“ ruske oružane snage bili veoma uspješni.
 
Prethodno je sekretar za štampu ruskog predsjednika Dmitrij Peskov upozorio da zapadna retorika o mogućem slanju trupa u Ukrajinu dovodi do novog kruga napetosti. Takve prijetnje zahtijevaju posebnu pažnju Moskve.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )