Foto: Getty Images

Organizatori Rolan Garosa ponovo su se oglasili povodom poruke Novaka Đokovića na kameri poslije pobjede u prvom kolu Grend slema u Parizu. Novak je i na udaru engleskih medija, koje iritira što on ne mari za to šta će establišment i javnost reći na njegove poteze.

Poslije pobjede u prvom kolu Rolan Garosa, Novak Đoković je na kameri napisao: “Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju”. Postavilo se odmah pitanje da li će srpski teniser biti kažnjen zbog toga, a u utorak ujutru se oglasio i Teniski savez Francuske.
 
Pitanje potencijalne kazne se pokrenulo zbog političke poruke i nekih burnih reakcija na društvenim mrežama. Ipak, organizatori drugog Grend slema u sezoni riješili su da brzo otklone sve nedoumice.
 
– Ne postoji zvanično grend slem pravilo o tome šta igrači smiju ili ne smiju da kažu. Francuska teniska federacija (FFT) neće preduzimati nikakve mjere – navodi se u saopštenju.
 
Sve je ispratio britanski Telegraf.
 
– Odreknite ga se, uništite mu reputaciju, deportujte ga – Novaka Đokovića nije briga – naslov je teksta Olivera Brauna, urednika sporta britanskog “Telegrafa”.
 
– Fama oko Kosova idealna je za čovjeka koji uživa u mentalitetu ‘sam protiv svih’ – stav je Brauna.
 
– Ako Novak Đoković ima nešto specifično, to je da ga nije briga šta drugi misle. Možete da radite šta hoćete, nećete napraviti ni najmanju pukotinu u njegovom psihološkom oklopu. Toliko se vidi u njegovom novom skoku u turbulentne vode diplomatije. Napisao je “Kosovo je srce Srbije, stop nasilju” na najbližoj kameri na Rolan Garosu. Da li je možda ublažio svoju poruku nakon tvrdnji da to podstiče etničke tenzije? Sanjajte o tome- navodi Braun.
 
Akcenat je stavio i na one koji ga ne vole.
 
– Ni njegovi najveći mrzitelji ne mogu da mu odreknu autentičnost. On je toliko predan odbijanju da se vakciniše da je u posljednjih devet mjeseci zbog toga propustio jedan grend slem i dva mastersa. Iako su ga sa jednog grend slema izbacili, a na jedan mu nisu dali da dođe – navodi Braun.
 
Smatrao je Braun i da se dobro razumije u dešavanja na Kosovu i Metohiji, pa je dao sebi slobodu da ih komentariše dodatno. Otišao je i predaleko, rečima da je Novak “neiskren” oko Kosmeta sa kog su mu zapravo korijeni, prenosi Sportal.
 
– Slična je jačina njegovih osjećanja vezanih za događaje na Kosovu gdje je više od 50 ljudi povrijeđeno zbog pokušaja Srba da spriječe novu albansku većinu da preuzme vlast. Njegov otac Srđan rođen je na Kosovu i Novak se brzo uhvatio srpskog nacionalističkog narativa da je Kosovo dio Srbije, iako je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Ono gdje je Đoković malčice neiskren je kada insistira da nema namjeru da ulazi u političku debatu. Ipak je njegova poruka malo više od antiratnog slogana. On jasno podržava insistiranje svoje zemlje na teritorijalnom suverenitetu druge države. Da neko drugi to uradi, javila bi se vrlo brza negativna reakcija. Zamislite da Danil Medvedev piše ‘Krim je srce Rusije’ – zaključio je Braun.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )