Foto: Twitter

Generalni sekretar Interpola Jirgen Stok rekao je da će oružje poslato Ukrajini da bi se odbranila od Rusije na kraju završiti u globalnoj skrivenoj ekonomiji.

Stok je rekao da će se nakon završetka rata u Ukrajini oružje proširiti na međunarodno tržište i pozvao zemlje članice Interpola, posebno one koje šalju oružje u Ukrajinu, da sarađuju u njegovom praćenju.

"Kada oružje u Ukrajini utihne, doći će ilegalno oružje. Znamo to na osnovu drugih bojišta. Kriminalci se već fokusiraju na njih", dodao je Stok.

Kriminalne organizacije pokušavaju da iskoriste ove haotične situacije i dostupnost oružja, čak i onog koje koristi vojska, pa čak i teškog naoružanja. Ovo oružje će dospieti na crno tržište i stvoriti izazov.Nijedna država i nijedan region ne mogu da se izbore sa tim. same ove kriminalne grupe su globalne formacije“, rekao je Stok.
 
"Možemo očekivati povećanje broja raspoloživog naoružanja u Evropi i drugdje. Treba očekivati da će to oružje završiti u zemljama koje okružuju Ukrajinu, ali i na drugim kontinentima", rekao je generalni sekretar Interpola.

Stock je dodao da je Interpol kontaktirao države članice i ohrabrio ih da nadgledaju oružje.
 
Scenario koji nagovještava Stock dogodio se 2021. godine u Avganistanu kada su se Sjedinjene Države povukle iz zemlje nakon 20 godina rata protiv Talibana. Velike količine sofisticiranog oružja tada su pale u ruke Talibana.
 
Stok je takođe rekao da je mnogo đubriva ukradeno tokom rata u Ukrajini i da je povećana proizvodnja lažnih agrohemikalija. Bilo je, rekao je Stock, krađe goriva. „Vrijednost ovih proizvoda je povećana“, dodao je generalni sekretar Interpola.
 
Stock je rekao da Interpol pomaže Ukrajini da identifikuje poginule u ratu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )