Foto: Telegram

Prošle jeseni počela je izgradnja nove vazduhoplovne baze u Belgorodskoj oblasti. Objekat se nalazi oko 70 km od granice sa Ukrajinom. Dužina piste je 1.800 metara, što će joj omogućiti da primi bilo koji vojni avion, uključujući bombardere Su-34.

Građevinski radovi su zaustavljeni tokom zime i nastavljeni u aprilu. Posljednjih dana, posebno, postavljeni su temelji piste.

Važno je napomenuti da se aerodrom nalazi 9 km od važnog logističkog centra Oružanih snaga Rusije u Aleksejevki. Ruske trupe koriste ovo naselje kao čvorište za snabdijevanje i skladištenje goriva. Grad ima i objekte za popravku vojne opreme .



Očigledno, baza se gradi uzimajući u obzir planove Moskve da osigura rusku teritoriju od dolaska neprijateljskih aviona i dronova. Ruske oružane snage poduzimaju korake da potisnu liniju fronta na zapad, vjerovatno do Dnjepra.
 
Dan ranije, rusko ministarstvo odbrane prijavilo je raketne udare sistema protivvazdušne odbrane Tor-M2 na neprijateljske bespilotne letjelice u oblasti Belgoroda. Zahvaljujući vještim akcijama vojnog osoblja Oružanih snaga Rusije, spriječen je napad ukrajinskih bespilotnih letjelica na rusku teritoriju. Borbena posada protivvazdušnog raketnog sistema uništila je ciljeve Oružanih snaga Ukrajine.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )