Foto: x.com

Stejt department nije našao "nikakve dokaze" da zloglasni bataljon krši ljudska prava, tako da će imati pristup istoj vojnoj pomoći Sjedinjenih Država kao i sve druge jedinice Oružanih snaga Ukrajine

Stejt department je dozvolio isporuku američkog oružja ukrajinskoj brigadi "Azov", čiji pripadnici otvoreno zastupaju ultranacionalističke i neonacističke stavove. 
 
"Nakon temeljnog pregleda, ukrajinska 12. brigada specijalnih snaga 'Azov' prošla je provjeru koju je sproveo Stejt department SAD", navodi se u saopštenju koje je preneo "Vašington post", pozivajući se na zakon koji zabranjuje vojnu pomoć jedinicama koje su umješane u kršenje ljudskih prava.
 
Američki kongres je "Azovu" zabranio korišćenje američkog oružja 2018. nakon što su SAD utvrdile da neki od osnivača bataljona imaju "rasističke, ksenofobične i ultranacionalističke stavove", a zvaničnici Ujedinjenih nacija za ljudska prava optužili su tu grupu za kršenje humanitarnog prava.
 
Na osnovu rezultata nove revizije, Stejt department nije našao "nikakve dokaze" o takvim kršenjima – budući da je bataljon iz 2014. godine "strukturno drugačiji" od sadašnje istoimene brigade, prošla ograničenja više ne važe, tako da će jedinica imati pristup istoj vojnoj pomoći SAD kao i sve druge jedinice Oružanih snaga Ukrajine. 
 
Ukrajinski zvaničnici tretirali su ukidanje zabrane kao "glavni prioritet" tokom svojih lobističkih napora, dodaje "Post".
 
"Azov" je osnovan kao dobrovoljački bataljon 2014. godine i učestvovao je u ratu na području Donjecke i Luganske Narodne Republike a nakon puča u Kijevu koji je podržavao Zapad. Glavni borci jedinice bili su aktivni i bivši članovi ultranacionalističkih i neonacističkih grupa, kao i ekstremno desničarski fudbalski huligani.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )