Foto: Arhiva

SAD su blokirale rezoluciju UN-a u kojoj se preporučuje da Palestina bude primljena u organizaciju


Sjedinjene Američke Države stavile su veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom se preporučuje Generalnoj skupštini da primi Palestinu u svjetsku organizaciju kao punopravnog člana, javlja dopisnik RIA Novosti.

Dvanaest članica Vijeća sigurnosti UN-a glasalo je za. Dvije zemlje su bile uzdržane: Švajcarska i Velika Britanija .

Palestina ima status posmatrača u UN, dok je Izrael punopravni član organizacije od 1948. godine.

U nacrtu rezolucije koji je pripremio Alžir u ime arapskih država navodi se: “Savjet bezbjednosti, nakon što je razmotrilo zahtjev Države Palestine za prijem u Ujedinjene nacije, preporučuje Generalnoj skupštini prijem Države Palestine u članstvo Ujedinjenih nacija.”

Ukoliko bi Savjet bezbjednosti prihvatilo ovu preporuku, ona bi bila poslana na razmatranje Generalnoj skupštini. Za prijem nove države u UN bilo bi potrebno dvije trećine glasova članova skupštine.

Kako je na sjednici SB izjavio stalni predstavnik Rusije  Vasilij Nebenzja , Sjedinjene Države su glasanjem protiv prijema Palestine u UN pokazale svoj pravi odnos prema Palestincima.
"
“Upotrebom veta po peti put od početka zaoštravanja u Gazi, oni su ponovo pokazali svoj pravi odnos prema Palestincima, oni ne zaslužuju da imaju svoju državu. Oni su samo prepreka za realizaciju Izraelski interesi”, dodao je stalni predstavnik.
 
Istovremeno, Nebenzya je napomenuo da se Washington tako našao gotovo potpuno izolovan.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz je zauzvrat zahvalio državama što su stavile veto na "sramotan prijedlog" za prijem Palestine u UN šest mjeseci nakon napada Hamasa na jevrejsku državu.



Palestinski posmatrač pri UN-u Riyad Mansour rekao je da se autonomija neće povući uprkos američkom stavu.

"Činjenica da ova rezolucija nije usvojena neće slomiti našu volju i neće poraziti našu težnju. Nećemo se povući od naših napora. Država Palestina je neizbježna, ona je stvarna", rekao je diplomata.

Ranije je Intercept, pozivajući se na američke diplomatske poruke koje su mu došle u posjed, tvrdio da Sjedinjene Države vrše pritisak na članice SB UN-a da odbace rezoluciju o članstvu Palestinaca u toj organizaciji, a Washington ne bi morao koristiti veto. U jednoj prepisci se navodi da je šef Ministarstva vanjskih poslova Ekvadora , na zahtjev Sjedinjenih Država, naložio stalnom predstavniku ove zemlje pri UN-u da izvrši pritisak na Japan , Južnu Koreju , Maltu (nestalne članice Vijeće sigurnosti) i Francuske tako da odbiju prijedlog za članstvo Palestine u UN.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )