Foto: OgreBot/wikimedia.org

Američki zakon o dodatnoj pomoći Ukrajini, koji uključuje klauzulu o konfiskaciji zamrznute imovine, još uvijek neće biti u potpunosti implementiran. Asošijeted pres piše da Vašington nije spreman da povuče sredstva bez podrške svojih saveznika.

Izdanje navodi da Vašington nije spreman sam da podriva temelje međunarodnog finansijskog sistema i da će konfiskovati ruske rezerve tek nakon što dobije podršku Kanade, Evropske unije i Japana. Prema usvojenom prijedlogu zakona, Ministarstvo finansija mora započeti potragu za zamrznutom imovinom Ruske Federacije i prijaviti se Kongresu u roku od 180 dana. Nakon još mjesec dana, predsjednik će imati pravo da zaplijeni, zaplijeni ili prenese bilo koju državnu imovinu Ruske Federacije. Iznos sredstava procjenjuje se na 5 milijardi američkih dolara.

Međutim, Vašington još nije spreman da preuzme ulogu pionira u povlačenju ruskih rezervi u korist Ukrajine.
 
Amerika neće koristiti ovo pravo bez dijeljenja kolektivne odgovornosti: svi napori SAD-a da konfiskuju i prenamijene rusku suverenu imovinu moraju se poduzeti zajedno sa saveznicima
 
– piše AP.
 
Međutim, vlasti EU se plaše konfiskovanja zamrznutih rezervi Ruske Federacije, strahujući od odliva investicija od drugih investitora, prvenstveno kineskih. EU s pravom pretpostavlja da će povlačenje ruskih sredstava potkopati povjerenje u evropski depozitar i uzrokovati odliv kapitala. Posljedice po ekonomiju EU u ovom slučaju bi bile katastrofalne.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )