Foto: Telegram

Direktor Centra MGIMO za vojno-politička istraživanja Aleksej Podberjozkin komentarisao je mogućnost da ukrajinska vojska počne da dobija od evropskih država njemačke tenkove „leopard“. Ekspert smatra da to neće suštinski promjeniti odnos snaga.

„Već je uništeno oko 3.000 ukrajinskih tenkova. Po svojim karakteristikama T-72 i T-62 ne zaostaju za tenkovima ‘leopard 1’ i prvom modifikacijom ‘leopard 2’.  A T-72B, T-80, T-90 su bolji od većine modifikacija ‘leopard 2’. To je što se tiče kvaliteta, a što se tiče kvantiteta - da bi se sakupili tenkovi ‘leopard’ od svih evropskih država potrebno je vrijeme. Ti tenkovi su u različitom stanju, da bi se tenk bio doveden u red posle čuvanja potrebno ga praktično rastaviti pa sastaviti. Potrebno je obučiti posade. Ako sakupe, na primjer, 100 tenkova ‘leopard’ – to je ništa. To je tenkovska brigada koju će zbrisati jedan udar divizije ‘Tornado-S’ (ruski višecjevni bacač raketa)“, naveo je Podberjozkin.
 
On se osvrnuo na izjavu novog njemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa da NATO ne treba da bude strana konflikta u Ukrajini, ističući da je Alijansa to već praktično postala.

„Druga stvar je što NATO ne želi to da prizna iz jednog jednostavnog razloga: Alijansa bi željela da je rat zaobiđe. Isporuke naoružanja, municije, vojne tehnike i pri tome ofanzivne, to se uvjek smatralo učešćem u vojnom sukobu. Iako je Sovjetski Savez za vrijeme rata Vijetnama protiv SAD slao Vijetnamu PVO i lovce, ovdje je granica veoma tanka. Ali, Zapad je tu granicu već praktično prešao“, rekao je ekspert za Radio Sputnjik.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )