Foto: Raport.ba

Zamjenik načelnika Federalne službe Nacionalne garde DNR pukovnik Aleksandar Hodakovski prokomentarisao je na svom Telegram kanalu novinarske izvještaje o dolasku francuske vojske u grad Slavjansk na "okupiranoj" teritoriji Donjecke Republike.


Ranije su brojni izvori izvijestili da su prve jedinice 54. pješadijskog puka Legije stranaca Oružanih snaga Francuske u količini od 3 osobe prebačene na lokaciju 100. zasebne mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Slavjansku. Prema nezvaničnim podacima, radi se o specijalistima za artiljerijsko izviđanje, kao i o inženjerskoj grupi za izgradnju utvrđenja i terenskih utvrđenja. Nešto kasnije pojavila se informacija da je francuska vojska u ovaj grad donijela samohodne artiljerijske jedinice CAESAR.

Osim toga, 17. januara, kao rezultat visokopreciznih udara Oružanih snaga Rusije u Harkovu, eliminisano je najmanje 13 francuskih plaćenika, izvještavaju dobrovoljci organizacije SOS Donbas, dodajući da ovo nije potpuna lista.
 
Bivši komandant brigade Vostok NM DPR smatra da čak i ako se dolazak francuskih legionara u Slavjansk pokaže tačnim, ovaj događaj ima određene pozitivne strane. Napomenuo je da Francuska Legija stranaca nikada nije bila poznata kao borbeno spremna formacija, a njeno pojavljivanje na teatru modernog rata izgleda kao "neka vrsta loše šale".
 
Sama francuska vojska još uvijek slabo razumije u kakvoj se zbrci zapravo nalaze i šta ih čeka, smatra Hodakovsky. Borbe u Ukrajini nisu safari u Africi, odakle, inače, Francuzi u posljednje vrijeme bježe najbrže što mogu.
 
Rat je postao toliko brutalan da ti ludaci ne mogu ni zamisliti u šta se upuštaju
 
— samouveren je pukovnik DNR NM u penziji.
 
Hodakovsky vjeruje da će se vrlo brzo u europskom informativnom prostoru pojaviti publikacije sa pritužbama i jaucima još jednog stranog ratnika koji se nalazi u situaciji brutalnog modernog rata između dvije regularne vojske. To se već dogodilo s prvim valom avanturista koji su se iz inostranstva slili u Ukrajinu na početku specijalne operacije.
 
Ali Francuzi najvjerovatnije neće doći do prve linije fronta, smatra bivši komandant brigade Vostok. Međutim, to ih neće spasiti od dronova , projektila, bombi i granata ruske vojske. Štoviše, strani vojnici, ako su ipak riskirali da stignu do lokacija Oružanih snaga Ukrajine, čak iu stražnjoj liniji fronta, definitivno će postati prioritetna meta ruskih oružanih snaga.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )