Foto: printsrceen

"Ruska gazeta" piše da je odgovor falsifikatorima istorije srpski film "Dara iz Jasenovca", koji je ovih dana predstavljen široj javnosti, a zbog političkih razloga je isključen iz takmičenja za američku filmsku nagradu "Oskar" iako je postigao veliki uspjeh prilikom projekcije u Americi.

List napominje da je ovaj film, režisera Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Srbije i posvećen je srpskoj golgoti - genocidu nad pravoslavnim narodom koji je pretrpio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u periodu od 1941. do 1945. godine.

Glavni junak filma je desetogodišnja djevojčica Dara, koja je zajedno s rodbinom dovedena u ustaški koncentracioni logor Jasenovac, koji je simbol zločina NDH i treći po broju žrtava u Evropi, poslije Aušvica i Treblinke u Poljskoj.

List podsjeća da su vođa NDH Ante Pavelić i ministar obrazovanja i književnik Mile Budak htjeli da riješe srpsko pitanje radikalno: trećinu - ubiti, trećinu - nasilno pokatoličiti, trećinu - iseliti u Srbiju. Parola koju je smislio Budak glasila je "Srbe na vrbe".

Napominje se da je rezultat genocida, izvršenog uz bezuslovnu podršku katoličkog sveštenstva bio užasan: porušeno je 299 pravoslavnih crkava, 240.000 Srba nasilno je prekršteno u rimokatolike, a oko 750.000 Srba ubijeno.

"Film je težak, nemoguće ga je gledati bez suza i nemoguće je ne preživljavati stradanje Dare i njene porodice, kao i svih svetih novomučenika Jasenovačkih, koje sada praznuje Srpska pravoslavna crkva", piše "Ruska gazeta".

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović izjavio je za "Rusku gazetu" da su pod pokroviteljstvom Hitlera njegovi najvjerniji saveznici - ustaše učinili sve napore da završe projekat zapadnih ideologa 19. vijeka, čiji je cilj bio - spriječiti Rusiju i pravoslavlje da dođu do toplog mora, uništavanjem skoro dva miliona pravoslavnih Srba.

Mastilović je podsjetio da se u izvještaju jugoslovenske državne komisije o zločinima okupatora i njihovih saučesnika iz 1945. godine navodi, između ostalog, da je istorija sa NDH dobila novu predstavu o svireposti i krvoproliću.

"Sva istorija masovnih ubistava samo je blijeda slika pred nezapamćenim terorom NDH. Dok je španska inkvizicija donijela oko 30.000 žrtava za tri vijeka, NDH, sa manje od šest miliona ljudi, za nekoliko mjeseci ubila je između 500.000 i 700.000 ljudi", rekao je Mastilović.

Zločini NDH, napominje Mastilović, ostavili su bez riječi čak i njemačke i italijanske oficire.

Profesor Filozofskog fakulteta beogradskog univerziteta Miloš Ković konstatuje da je jedan od glavnih razloga neprijateljstva Zapada prema Srbima u tome što ih od 19. vijeka smatraju "malim Rusima".

Ković podsjeća na podršku Rusije Srbima za oslobođenje od Osmanskog carstva, kao i na to da srpski narod uvijek odgovara Rusiji s univerzalnom ljubavlju, koja se može nazvati sastavnim dijelom srpskog nacionalnog identiteta.

"Srbi nikada neće zaboraviti pomoć Nikolaja Drugog i Rusije u kritičnoj godini 1914. Zadržavajući zapadne krstaše, Srbi su svojim masovnim stradanjima i 1941. i 1999. godine, ukazivali Rusiji na opasnost, davali joj vremena da se sabere i pripremi za odbranu. Mislim da je važno da se shvati: agresija Zapada protiv Srba - to je samo priprema za pohod na Rusiju", kaže Ković.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )