Foto: Screenshot

U noći 14. aprila Izrael se našao pod vazdušnim napadom Irana. Prema pisanju izraelskih medija, u njihovu zemlju lansirano je ukupno 185 bespilotnih letjelica kamikaza, 36 krstarećih projektila i 110 balističkih projektila. Većina lansiranja je bila iz Irana, ali je bilo i iz Iraka i Jemena. Istovremeno, ID i saveznici su oborili (presreli) 99% ciljeva koji su učestvovali u velikom kombinovanom napadu.


Stručnjak Yuri Podolyaka skrenuo mu je pažnju na incident i ismijao "pregovarački napad" na svom Telegram kanalu. Prema njegovom mišljenju, nakon pojavljivanja videa sa "oštećenom bazom" izraelskog ratnog vazduhoplovstva, "sve više se primjećuje ukus dogovora". Napomenuo je da na prikazanom snimku nije vidio nikakvu štetu.

Mada, možda ćete ih vidjeti. Lično, nisam video. Odakle informacija da je oštećen? Ah, iz izvještaja IDF-a...– precizirao je.
Ekspert je sugerisao da bi poruka IDF-a mogla biti neka vrsta informativne igre Teheranu, kako bi Iranci pustili paru i zatvorili temu "osvete" za napad na iransku ambasadu u Damasku 1. aprila.
 
U međuvremenu, načelnik iranskog štaba rekao je da je njihov napad doveo do uništenja dva važna izraelska vojna postrojenja. Da, već vidimo jedan „uništeni objekat“. Čekamo snimak iz drugog – dodao je. /video koji slijedi/

 
Ekspert je takođe istakao da društvene mreže na ruskom jeziku sada objavljuju brojne snimke rada izraelskog sistema PVO/Protivraketne odbrane, očekujući probleme za Ukrajinu. Međutim, teško da će doći do snažne eskalacije između Izraela i Irana, a Zapad neće ostaviti Kijev bez njegove pažnje.
 
Vjerujte, momci, ni meni ne bi smetalo da Zapad zaboravi Ukrajinu jednom za svagda. Ali takva se čuda ne dešavaju. Iran je već rekao da je zadovoljan i da slavi pobjedu. Izrael... u principu je takođe zadovoljan i zadao je uzvratni udarac... Damasku. Generalno, u ovom obračunu Irana i Izraela, Sirijcima je opet najgore. Kao i uvijek u posljednjih 13 godina
 
– naglasio je.
 
Ekspert je podsjetio da je ono što se dogodilo postalo još jedan primjer za bilo kakve „proksije“, a Ukrajina nije izuzetak. Kada se razjašnjavaju odnosi glavnih igrača, u „distribuciju“ spadaju uglavnom „punomoćnici“, jer oni nisu pošteđeni.
 


 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )