Foto: Telegram

Od članica Sjeverozapadne alijanse traži se i usvajanje međunarodnog tribunala koji bi sudio Rusima


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

Sada je i zvanično - stopama Evropske unije krenuo je i NATO koji od članica svoje alijanse takođe traži se da jasno izjasne da je "ruska država pod sadašnjim režimom teroristička", da preduzmu kolektivnu akciju ka uspostavljanju međunarodnog tribunala za krivično gonjenje Rusa, kao i da nametnu obavezu Kremlju da potpuno nadoknadi "štetu i gubitke" Ukrajini.
 
Rezolucija 479, usvojena nakon zasedanja Parlamentarne skupštine ove organizacije u Madridu, podsjeća na "miks" zakletve na neprijateljstvo Kremlju i ode u slavu Ukrajine koja kako se navodi "drži liniju fronta demokratskog svijeta, po cijenu ogromne patnje i krajnju žrtvu".
 
O specijalnoj vojnoj operaciju u Ukrajini govori se kao o "brutalnom agresorskom ratu" protiv Kijeva, a Rusija se označava kao "najznačajnija i najdirektnija prijetnja za evroatlantsku bezbjednost".
 
U međuvremenu, "hrabrom narodu Ukrajine, njenim oružanim snagama i demokratski izabranim institucijama", odaje se počast i ponavlja se "potreba za nepokolebljivom savezničkom solidarnošću sa Ukrajinom dok ona brani svoju nezavisnost".
 
Donošenje ove rezolucije, juče je prvi najavio predstavnik Ukrajine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Jegor Černjev, koji je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je ovim dokumentom "svih 30 zemalja NATO-a podržalo prijedloge" delegacije ove zemlje.
 
Ubrzana isporuka oružja Ukrajini

Rezolucijom se pozdravlja i paket pomoći za Kijev, a članice Sjevernoatlanske alijanse pozvane su i da povećaju vojnu, obaveštajnu, finansijsku, obuku i humanitarnu podršku Ukrajini, "uključujući ubrzanje isporuke oružja koje je Ukrajini potrebno da se zaštiti i da obnoviti svoj teritorijalni integritet".
 
Podržavaju se i koraci Kijeva ka NATO-u, a od ostalih članica saveza traži se da nastave aktivnu podršku integraciji ove zemlje i "da u potpunosti priznaju vrijednost koju bi evroatlantske integracije Ukrajine dodale saveznicima i kolektivnoj odbrani".
 
Predviđena je i podrška Međunarodnoj platformi za Krim, uključujući i njen parlamentarni samit kao sredstvo za "konsolidaciju međuparlamentarnih napora u cilju deokupacije Krima i grad Sevastopolj".
 
Kina- strateški konkurent

Osim Rusije i Ukrajine, Rezolucija pominje i Kinu, za koju se konstatuje da je strateški konkurent i da predstavlja višestruke i sistemske izazove evroatlantskoj bezbjednosti, interesima i vrijednostima".
 
NATO s druge strane "pozdravlja svim srcem poziv Finskoj i Švedskoj da se pridruže Alijansi".
 
Rezolucijom se Sjevernoatlanska alijansa obavezuje da će joj prioritet biti borba protiv terorizma, kao i da će pomagati "ugroženim partnerima, Bosni i Hercegovini, Gruziji, Moldaviji" i nastaviti da podržavaju njihove evroatlanske integracije.
 
NATO će uz to, piše u ovom dokumentu, očuvati sposobnost djelovanja u širem evroatlanskom području, uključujući i Mediteran i Balkan.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )