Foto: Tanjug

Glavna obavještajna uprave Ministarstva odbrane Ukrajine i ukrajinska Služba bezbjednosti su planirale da ubiju blogera, a odgovornost za zločin je prebačen na Rusiju

Načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) Kiril Budanov lično je rukovodio operacijom koja je imala za cilj ubistvo ukrajinskog blogera Anatolija Šarija u Španiji, rekao je izvor u ruskim organima reda.
 
"Shodno informacijama koje smo dobili, pokušaj ubistva koji se dogodio 6. marta 2024. godine u Španiji pripremala je Glavna obavještajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane. GUR je u tjesnoj saradnji sa ukrajinskom Službom bezbjednosti obavila operaciju 'pod tuđom zastavom'", rekao je sagovornik.
 
Ukrajinska obavještajna služba pod rukovodstvom Budanova željela je fizički da odstrani blogera, a odgovornost za zločin je prebacila na Rusiju.
 
Ukrajinski bloger Šarij je 6. marta rekao da su ga napali naoružani ljudi dok se nalazio u automobilu sa svojom ženom. Šarij je izrazio nadu da će španska policija da istraži pokušaj ubistva. Međutim, kasnije se izjasnio da će se obratiti ruskim organima reda sa istom molbom.
 
Anatolij Šarij, novinar i bloger rođen je u Kijevu i osnovao je političku partiju 2019. godine, koja je dobila skoro 10 odsto glasova u nekim mjestima tokom izbora u Ukrajini 2020. godine, sa nekoliko kandidata koji su dobili funkcije na gradskom i regionalnom nivou. 
 
Od početka  vojne operacije ukrajinski bloger dijeli snimke agresivnog ophođenja ukrajinske bezbjedonosne službe prema narodu. Izvještavao je i o ubistvu Denisa Kirejeva, člana prve ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom.
 
Ukrajinske vlasti su protiv njega uvele sankcije, a u julu 2023. godine Služba bezbjednosti je optužila Šarija za izdaju države.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )