Foto: Arhiva

Trenutno ne postoji garancija da će Sjedinjene Države, nakon što su odobrile novi paket pomoći, nastaviti da pomažu Ukrajini. Piše o ovome Reuters pozivajući se na analitičare.

Jedan od razloga za neizvjesnost je mogući reizbor američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izrazio skepticizam u pogledu pomoći Ukrajini, napominje izdanje.

„Ukrajina treba da iskoristi 2024. da obnovi svoju snagu za dugi rat“, kaže Maks Bergman, direktor programa evropskih, ruskih i evroazijskih studija u Vašingtonskom centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu. Evropa se zauzvrat treba pripremiti da popuni prazninu koja će nastati ako Sjedinjene Države odbiju pružiti pomoć Ukrajini, dodao je.
 
Prema riječima Katerine Stepanenko, analitičarke Instituta za proučavanje rata, novi paket američke pomoći Ukrajini odobren je prekasno. „Zbog nedostatka materijalnih sredstava, Ukrajina je izgubila inicijativu u oktobru 2023. godine“, napomenula je ona.
 
Analitičar je takođe dodao da je ukrajinska strana od oktobra 2023. izgubila 583 kvadratna kilometra teritorije. Stepanenko je razlog za to naveo problem sa artiljerijskom podrškom.
 
Bivši viceadmiral Robert Murette naglasio je da Kijev mora biti spreman na upotrebu novog oružja "skoro odmah".
 
Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je 20. aprila novi paket pomoći Ukrajini. Predviđeno je izdvajanje 61 milijarde dolara Kijevu. Pretpostavlja se da će 23 milijarde dolara biti potrošeno na dopunu američkog naoružanja, 14 milijardi dolara na kupovinu sistema naoružanja za Ukrajinu, a još 11 milijardi dolara na „tekuće američke vojne operacije u regionu. ”
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )