Foto: srpskainfo.com

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas da je dogovorena razmjena studenata na drugom ciklusu studija između Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu.

Rajčević je naglasio da je za razmjenu za početak planiran nešto manji broj studenata sa obje strane, te da je u planu da oni jedan semestar provedu u Kini, odnosno studenti iz Kine u Srpskoj.

– To može biti dobra polazna osnova da dalju internacionalizaciju našeg visokog obrazovanja, jer je to ključna riječ koju je Ministarstvo stavilo u fokus tokom procesa reforme visokog obrazovanja – rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Univerziteta u Banjaluci i Konfucijevog instituta, Rajčević je naveo da je Kina svjetski lider u mnogim oblastima, zbog čega su i iskustva njihovih univerziteta dragocjena.

– Zahvaljujući toj saradnji možemo realizovati mnoge dobre projekte za dalji razvoj Republike Srpske. Ova akademska razmjena može biti početak svih tih aktivnosti koje nam stoje kao zadatak u budućnosti – napomenuo je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da Konfucijev institut ima niz aktivnosti, te da osim promocije kineskog jezika i kulture, studentima nudi različite mogućnosti razmjene sa univerzitetima u Kini.

On je dodao da je u planu da se na razmjenu uputi tri do pet studenata sa obje strane, pri čemu su finansije obezbijeđene za studente koji se odluče da jedan semestar provedu u Kini ili iz Kine u Republici Srpskoj.

– Studentima će biti obezbijeđen smještaj, avionske karte i sve drugo potrebno za boravak. Nadam se da je ovo samo početak uspješne razmjene sa različitim univerzitetima u Kini sa kojima već imamo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji – naveo je Gajanin.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )