Foto: Pixabay

Tradicija ispijanja kuvanog vina na jesen i zimu dolazi iz Sjeverne Evrope, a ljekovito svojstvo ovog napitka povoljno utiče na sve nas.

U nastavku teksta pogledajte na koje sve načine kuvano vino učestvuje u poboljšanju našeg zdravlja.
 
Usporava starenje
Starenje je prirodan proces koji ne možemo da zaustavimo, ali možemo, bar djelimično, da ga usporimo.
 
Istraživački institut u Virdžiniji je potvrdio da, osim što nas gije u hladnim jesenjim i zimskim danima, kuvano vino ima značajnu ulogu i u usporavanju procesa starenja.
 
Poboljšava pamćenje
Isti sastojak koji je odgovoran za naše "podmlađivanje", pozitivno utiče i na protok krvi do mozga, a samim tim i na pamćenje, koncentraciju, smanjenju umora, stresa i anksioznosti. Pored toga, resveratol štiti organizam od nastanka Alchajmerove bolesti.
 
Dobro za prehladu i za srce
Kao izvor moćnog antioksidansa resveratola, kuvano vino sprečava sljepljivanje trombocita, odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi.
 
Takođe, začini koji su sastavni dio ovog napitka, daju još efikasnije rezultate u borbi protiv prehlade. Cimet i karanfilić dobri su za dezinfekciju ždrijela i grla, a imaju i antibakterijsko i antivirusno dejstvo.
 
Studija objavljena u "American Journal of Epidemiology", otkrila je da je rizik od prehlade smanjen za skoro 40% kod učesnika koji su konzumirali umjerene doze kuvanog vina godinu dana.
 
Čuva kosti i zube
Osim što ubija bakterije unutar naše usne duplje, kuvano vino sprečava njihovo lijepljenje za naše zube, pa tako smanjuje mogućnost za nastanak karijesa i drugih bolesti zuba i desni. Prema svjedočenjima stručnjaka, ima antiinflamatorna svojstva, koja pomažu u zaštiti od gubitka koštane mase i nastanka osteoporoze, a između ostalog i artritisa.
 
Poboljšava varenja
U umjerenim količinama pomaže u pokretljivosti crijeva, poboljšava varenje i utiče pozitivno na želudačnu kiselinu.
 
Međutim, ukoliko pretjerate u njegovom ispijanju, vjerovatno ćete izazvati stomačne probleme poput dijareje i povraćanja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )