Foto: Telegram

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 387. dan.

Hronika ratnih operacija: Masovni udar dronovima po Ukrajini,VSU priprema kontraofanzivu na Bahmut (MAPA)
Uveče su ruske trupe izvele masivan udar bespilotnim letjelicama kamikaza na ciljeve u Ukrajini.
 
Gađani su ciljevi u Novomoskovsku u Dnjepropetrovskoj oblasti, u Konstantinovki, Dnjepropetrovsku i u Kijevskoj oblasti. Eksplozije se takođe javljaju u oblastima Žitomir, Rivne, Hmeljnicki i Volin.

Smjer Starobeljsk
 
U sektoru Kupjanska, ruske trupe su preuzele kontrolu nad nekoliko uporišta VSU u oblasti Grjanikovke.

Ukrajinska komanda je dovela jedinice na desnu obalu reke Oskol.
 
Oružane snage Ukrajine raspoređuju nove jedinice teritorijalne odbrane na liniju Hatnoje – Olhovatka i Petropavlovka – Sinkovka.
 
U sektoru Limana, ruske snage su uspjele da zauzmu uporišta VSU u rejonu jaruga Žuravka (Balka Žuravka).
 
Pod Kremenom, vojnici 144. motorizovane divizije uspjeli su da se probiju zapadno od Krasnopopovke, proširujući zonu kontrole.
 
Soledarski pravac
 
U sektoru Lisičanska ukrajinske formacije vrše djelimičnu evakuaciju stanovništva, čekajući skoru ofanzivu ruske vojske.

U oblasti Belogorovke, strane vode teške pozicione borbe.
 
U Bahmutu jedinice PMC „Vagner“ nastavljaju da vode žestoke borbe na svim periferijama grada.
 
Na sjeveru, jurišni odredi potiskuju VSU iz industrijske zone u rejonu Vostokmaš.

Na jugu, ruske snage su uspjele da očiste veći dio oblasti Sobačevke i vode borbe protiv VSU u Marijupoljskoj ulici.Postignuti su neki uspjesi u rejonu Vodokanala, potisnuvši VSU sa nekoliko odbrambenih pozicija.
 
U rejonu Časovog Jara ukrajinska komanda priprema udarnu grupu koju čine teške mehanizovane brigade u pripremi za kontraofanzivu na Bahmut.
 
Donjecki pravac
 
Na pravcu Avdejevke, ruske jedinice jurišaju na visove na periferiji Vodjanja.

Usljed velikih gubitaka, VSU povlači trupe u Severnoje radi rotacije i snabdjevanja.

Ukrajinske formacije nastavljaju neselektivno granatirati civilnu infrastrukturu Donjecka i susjednih gradova:

Reaktivna artiljerija napala je Kijevski i Petrovski okrug Donjecka: jedna žena je povrijeđena, dvije su poginule, tri kuće su oštećene.
 
U Gorlovki su oštećeni objekti civilne infrastrukture, među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava.Južni front Hersonski pravac:
 
Uzajamno granatiranje se nastavlja duž cijele linije dodira: ruske trupe su nanijele vatrenu štetu identifikovanim VSUskim položajima u Hersonu, Kazatskom i Kačkarovki.

Sa svoje strane, VSU je granatirao lijevu obalu Hersonske oblasti: oštećeni su objekti civilne infrastrukture u Novoj Kahovki, Aleški i Tavrijsku.
 
Operacija opkoljavanja Avdejevke: Ruska vojska nastavlja ofanzivu

Ukrajinski vojni analitičari objavljuju izvještaje sa ovog sektora fronta:

S jedne strane iz Avdejevka je veoma teško. Borbe se nastavljaju u selu Kamenka, Rusi imaju djelimičan uspjeh.

Pozicione borbe se nastavljaju sa promjenljivim uspjehom kod sela Krasnogorovka i u samom selu.Takođe, izvršeno je više napada prema Aleksandropolju.

Oružane snage Ruske Federacije već pet dana nastoje da zauzmu Nevelskoje, intenzivno jurišajući na položaje Oružanih snaga Ukrajine. Ruske trupe već nekoliko dana zaredom aktivno ispituju slabosti u odbrani Oružanih snaga Ukrajine. Utvrđene su lokalne promjene u sivoj zoni.
 
Na području AKHZ (Avdejevski koksohemijski kombinat) došlo je do masovnih napada u cilju probijanja ukrajinske odbrane.
 
Sjeverno od sela Vodjanoje, ruske trupe su izvršile nekoliko napada na selo Severnoje i povukle se na prvobitne položaje.U oblasti Torecka, borbe se vode na periferiji Železnog i Južnog već dugi niz mjeseci, tako da ovaj pravac rijetko dolazi u izvještaj.
 
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine: Na Avdejevskom i Šahtjorskom pravcu, neprijatelj izvodi ofanzivna dejstva u pravcu naselja. Pod vatrom su i Kamenka, Nevelskoe, Avdejevka (DNR), položaji Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Vodjanja, Krasnogorovke (DNR).
 
Ruska vojska kontroliše 70 odsto teritorije Artjomovska /Bahmuta/

Ruske jedinice preuzele su kontrolu nad 70 odsto teritorije Artjomovska, saopštio je savjetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.
 
Takođe je rekao i da su ukrajinski vojnici pokušali da organizuju kontraofanzivu i da uđu u grad sa strane Časova Jara, međutim, ruska vojska je uspjela da osujeti te planove.
 
-U tom potezu se nagomilala velika grupacija vojske, čak i u samom Artjomovsku trenutno se nalazi oko 10.000 ukrajinskih vojnika, dodao je on.Vazdušna opasnost u Kijevu, napad dronovima

Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevu, kao i u nekoliko regiona na sjeveru i istoku Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.
 
Kako se precizira, riječ je o Černigovskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.
 
Lokalni mediji javljaju i da se napadi sprovode, između ostalog, i dronovima.


Ruska ofanziva na Ugljedar (VIDEO)

Jurišne grupe marinaca Pacifičke flote i motornizovane pješadije, uz podršku avijacije, nastavljaju ofanzivu na Ugljedar.
 
Nakon vazdušnog udara jurišnika Su-25, marinci se bore da zauzmu položaje Oružanih snaga Ukrajine i odmah organizuju odbranu.

Ukrajinski izvori: Napad na Bahmut - PMC "Vagner" napada uz ogromnu podršku artiljerije i aviona (MAPA)

Ukrajinski vojni analitičari nastavljaju da objavljuju panične izvještaje sa jednog od najtoplijih sektora fronta.
 
JUG - Borbe na raskrsnici ulica Čajkovski-Korsunski i Jubilejna-Čajkovski. Masovno granatiranje u oblasti Sobačevke.
 
Teške borbe na jugozapadnoj periferiji grada, PMC pokušava da probije odbranu Hromova. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvrše kontranapad u nekim oblastima.
 
Oblast Kvadrata - noću su se vodile veoma teške borbe, za probijanje odbrambene linije korišćeni su avioni grupe „Vagner”.

Autoput O - 0506 situacija je nepromjenjena, vagnerovci su noću ušli na položaje Oružanih snaga Ukrajine u blizini autoputa, ali su se tokom kontranapada Oružanih snaga Ukrajine povukli na prethodne položaje.
 
SJEVER - u toku su intenzivne pozicione borbe.
 
Sjeverno od Bahmuta, PMC su nastavili aktivnu ofanzivu noću u šumskom pojasu jugoistočno od Bogdanovke, zabilježen je napredak.
 
Borbe se nastavljaju u rejonu fabrike AZOM, Oružane snage Ukrajine već drugi dan pokušavaju da organizuju kontranapade.
 
Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine: Ruske snage ne odustaju od pokušaja da upadnu u grad Bahmut. Brojni neprijateljski napadi u oblastima naselja Orehovo-Vasiljevka, Ivanovskoje i Grigorovka. Pod vatrom su položaji Oružanih snaga Ukrajine u više od 15 naselja u blizini linije dodira. Među njima su Vasjukovka, Železnjanskoje, Novomarkovo, Bahmut, Časov Jar, Predtečino i Aleksandro-Šultino (DNR).
 
(VIDEO) Oboren ukrajinski Su-24

Su-24 ukrajinskog vazduhoplovstva uništen je kod Bahmuta. Ukrajinski militanti uklanjaju olupine svog frontalnog bombardera

Žitni sporazum, vrijeme ističe

Turska nastavlja pregovore sa Rusijom i Ukrajinom kako bi produžila Crnomorski sporazum o žitu pod "početnim uslovima", rekao je danas novinarima turski ministar odbrane Hulusi Akar, prenosi Tass.Starobeljski pravac: VSU izbačena sa nekoliko uporišta (MAPA)

U sektoru Limanski, tokom protekle nedjelje, pripadnici 144. streljačke divizije izveli su pozicionu ofanzivu na liniji Kremennaja-Makejevka. Tokom aktivnih borbi, Oružane snage RF su se ukopale zapadno od Krasnopopovke već na teritoriji DNR.
 
Južno borci Oružanih snaga Rusije izbacili su snage 25. vazdušno-desantne brigade DŠV i 19. streljačkog bataljona Oružanih snaga Ukrajine sa nekoliko uporišta na liniji Balka Žuravka – Torskoje – Dibrova, šireći kontrolnu zonu oko izbočine kod rijeke Žerebec.U blizini sela Žitlovka djeluje diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine sa helikopterima u upotrebi. DRG obezbjeđuje određivanje ciljeva za artiljerijske i minobacačke posade.
 
Ruska izviđačko-diverzantska grupa vrši izviđanje na skretanju Makejevka - Nevskoe. Neprijateljske snage opremaju nove linije odbrane na suprotnoj obali reke Žerebec.

U sektoru Kupjanski ruske jedinice uspostavile su kontrolu nad nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Grjanikovka, neprijatelj je bio primoran da se povuče na desnu obalu rijeke Oskol.Da bi održale borbenu gotovost, Oružane snage Ukrajine rotirali su ljudstvo 107. i 108. odreda TerO (teritorijalne odbrane) na linijama Hatnoe-Olhovatka i Petropavloka-Sinkovka, a takođe su prebacile snage 51. bataljona specijalnog gardijskog bataljona iz Andrejevke na liniju. kontakta.
 
Amerika neće slati lovce Ukrajini

Amerika nije promjenila stav po pitanju slanja lovaca F-16 Ukrajini, oni neće biti isporučeni, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Savjeta za nacionalnu odbranu pri Bijeloj kući Džon Kirbi.
 
On je tim riječima prokomentarisao odluku Slovačke po pitanju slanja lovaca Ukrajini i da li će ona uticati na stav Vašingtona.
 
-To je bilo suverena odluka Slovačke koja ne utiče na naše odlučivanje ni po kom pitanju, rekao je Kirbi.Ruske snage prodiru kroz industrijsku zonu u Bahmutu

Ruske snage spriječile su pokušaje nekoliko ukrajinskih vodova da napuste Bahmut.
 
Kako je rekao lider DNR Denis Pušilin, ruske jedinice napreduju ka centru grada, istiskujući protivnika ka sjevernom i južnom pravcu.
 
​Peskov: Slanje aviona nema uticaja na ishod operacije

Isporuka borbenih aviona Ukrajini iz niza zemalja NATO, uključujući Poljsku, samo povećava stepen njihove direktne umješanosti u sukob, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, povodom najave da će Varšava i Bratislava uskoro isporučiti Kijevu lovačke avione MiG-29.
 
Slovačka šalje 13 aviona MIG-29 u Ukrajiinu

Slovačka će poslati u Ukrajinu 13 borbenih aviona MiG-29 i dio PVO sistema Kub, odlučila je danas tehnička vlada premijera Eduarda Hegera.
 
Šojgu nagradio pilote Suhoja koji je učestvovao u incidentu sa američkim dronom

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dodelio je nagrade pilotima borbenih aviona Su-27, koji su američki dron MK-9 spriječili da naruši granice zone "specijalne vojne operacije", saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.
 
Rjabkov: SAD da odustanu od fantazija o strateškom porazu Rusije ako hoće novi START

Izjave SAD da je suspenzija učešca Moskve u sporazumu Novi START nevažeća su lažne i Vašington mora da odustane od praznih fantazija o strateškom porazu Rusije ako je zainteresovan za nastavak sporazuma, izjavio je danas zamjenik ruskog Ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
 
Prvi snimci upotrebe višenamjenskog oklopnog vozila Tajfun-VDV

Kuleba: Zemlje koje nisu pružile podršku Ukrajini odgovaraće posle rata

 - Zemlje koje su počinile nasilje nad Ukrajinom, odnosno koje su se loše ponijele i nisu pružile podršku, biće pozvane na odgovornost nakon završetka rata - upozorio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.
 
Kuleba je, u intervjuu za Bi-Bi-Si, rekao da će izbori koje je svaka nacija napravila nakon invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu biti „uzeti u obzir u izgradnji budućih odnosa“.
 
Šef ukrajinske diplomatije je takođe upozorio da bi odlaganje isporuke oružja sa Zapada koštalo ukrajinske živote.
 
 - Ukoliko se jedna isporuka odloži za jedan dan, to znači da će neko poginuti na liniji fronta - rekao je Kuleba.
 
Šojgu nagradio pilote Suhoja koji je učestvovao u incidentu sa američkim dronom
 
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dodjelio je nagrade pilotima borbenih aviona Su-27, koji su američki dron MK-9 spriječili da naruši granice zone "specijalne vojne operacije", saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.
 
 - Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, dodijelio je državne nagrade pilotima aviona Su-27, koji su spriječili da američka bespilotna letjelica MK-9 naruši granice područja na kojem je uspostavljen privremeni režim za korišćenje vazdušnog prostora za potrebe izvođenja specijalne vojne operacije - navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.
 
Dodaje se da su sa granicama te zone prethodno bili obavješteni svi korisnici međunarodnog vazdušnog prostora.

Do incidenta sa dronom došlo je 14. marta. Evropska komanda oružanih snaga SAD saopštila je da je ruski borbeni avion Su-27 prilikom presretanja udario u elisu američkog drona MK-9 reper, nakon čega se dron srušio u međunarodne vode Crnog mora. Ministarstvo odbrane Rusije, međutim, tvrdi da ruski avion nije imao kontakt sa dronom, da nije koristio oružje i da se dron srušio zbog "oštrog manevrisanja".
 
Maročko: Oružane snage Ukrajine rasporedile mobilni krematorijum u blizini sela Minkovka kod Bahmuta

 - Kijevske snage bezbjednosti rasporedile su mobilni krematorijum u blizini sela Minkovka sjeverozapadno od Artjomovska (ukrajinski naziv Bahmut) u DNR - rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
 
 - Sjeverozapadno od Artjomovska, u selu Minkovka, primjećen je rad mobilnog krematorijuma. Automobilski kompleks se nalazi u šumovitom kraju, udaljen od glavnih puteva. Tijela se prevoze i teškim kamionima i kamionima - rekao je Maročko.
 
Ukrajinske snage izvele raketni udar na Belgorod

Ukrajinske formacije ponovo su izvele raketni udar na Belgorod. Nekoliko projektila je presretnuto sredstvima protivvazdušne odbrane ruskih snaga. Od posljedica pada gelera oštećeno je oko 60 kuća i više od 30 automobila.
 
U Bahmutu, borci Vagnerovog PMC-a nastavljaju da proširuju svoju zonu kontrole.
 
Ukrajinske snage se povlače i vrše pregrupisanje u Minkivki.
 
Na jugu, ruske snage nastavljaju ofanzivu da opkole Bahmutsku grupu AFU.

Maročko: Oružane snage Ukrajine opremaju lažne položaje na svatovsko-kremenskom sektoru fronta

 - Kijevske snage bezbjednosti pokušavaju da prikriju svoje odbrambene pozicije i aktivno koriste lažne položaje na svatovsko-kremenskom sektoru fronta - rekao je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko, prenosi RIA.
 
 - Da bi doveli naše jedinice u zabludu, ukrajinski militanti sprovode inžinjerijske mjere da maskiraju svoje položaje, a takođe i opremaju lažne položaje.

Na lažnim položajima se koriste modeli oklopnih vozila i artiljerijskih sistema - rekao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.
 
Najžešće borbe u Orihovo-Vasilovki i na prilazima Bohdanovki

U samom Bahmutu, borci Vagnerovog PMC-a istovremeno potiskuju ukrajinske snage u sjevernom i južnom dijelu grada. Ulične borbe se vode u industrijskoj zoni i u blizini industrijskog koledža.
 
U pravcu Zaporožja dolazi do povećanja intenziteta borbenih dejstava duž cijele linije fronta.
 
Uprkos neuspjesima prvog dana, ukrajinska komanda nastavlja da izvodi letove u različitim oblastima.

Još jedan neuspješan napad na ruske položaje izveo je AFU kod Vasilovke.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )