Foto: Kremlin Pool

Ruski predsjednik i predsjednik UAE će raditi na stabilnosti tržišta nafte uprkos nametanju gornje granice cijena ruske nafte koju nameće Zapad.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan potvrdili su da sve članice OPEK plusa dosljedno sprovode dogovorene odluke i dogovorili se o stabilnosti tržišta nafte uprkos pokušajima Zapada da nametne gornju granicu cijena ruske nafte, koja je u suprotnosti sa principima svjetske trgovine, prenosi pres-služba Kremlja.
 
Razgovarali su i o unapređenju trgovinsko-ekonomske saradnje, njenom transportu, logistici i energetici i potvrdili dalji razvoj rusko-emiratske saradnje koja je dogovorena tokom samita 11. oktobra u Sankt Peterburgu, navodi se u saopštenju.
 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruske vlasti razmatraju različite opcije kao odgovor na uvođenje gornje cijene ruske nafte od strane EU i zemalja G7, prenose "RIA Novosti".
 
"Ruske vlasti razmatraju tri moguća odgovora. Prvi je potpuna zabrana prodaje zemljama koje su podržale ograničenje, uključujući preko posredničkih zemalja ili čak njihovog lanca. Drugi je zabrana izvoza po ugovorima, što uključuje uslov gornje cijene, a treći je uvođenje indikativne cijene - maksimalnog popusta ruske nafte Urals na referentnu klasu Brent i zabranu prodaje sa većim popustom", rekao je Peskov i dodao da će odluka biti objavljena.
 
Zapadne naftne sankcije stupile su na snagu 5. decembra. Evropska unija je prestala da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, pored toga, zemlje G7, Australija i EU uvele su ograničenje cijene na 60 dolara po barelu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )