Foto: Ilustracija

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vijesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, posljednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsjednika Vladimira Putina.


Dok dobar deo svijeta prati šta se dešava na početku treće godine ovog sukoba  sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.
 
Podsjetimo, nakon izbijanja rata u Ukrajini, ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče na međunarodnom nivou, ali prošle godine ta kazna je ublažena i dozvoljeno je takmičenje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. U toj odluci Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je naveo da "sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni za postupke svojih vlada", ali odluke o nekim novim poniženjima su već donijete.
 
Recimo, Međunarodni paraolimpijski komitet je, nakon odluke da ruski i bjeloruski paraolimpijci ne budu dio ceremonije otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu (i, pritom, ako i osvoje neku medalju, neće se spominjati u spisku osvajača odličja), riješio da Rusi na Igrama nastupaju u opremi - tirkizne boje, dok je druga, prateća boja - bež.
 
Uz to, MOK će 19. marta imati sjednicu Izvršnog odbora na kome će se odlučivati o tome da li će se Rusima i Bjelorusima dozvoliti da učestvuju u svečanom defileu na Olimpijskim igrama, a i da li će se prihvatiti inicijativa pojedinih članova - da se pomenutim država potpuno zabrani učešće na pariskim nadmetanjima.
 
Tim povodom je Vladimir Putin, odgovarajući na pitanja u izbornom štabu poslije istorijski najubedljivije pobjede na predsjedničkim izborima u Rusiji, ovako odgovorio na pitanje o mogućoj zabrani Rusima da učestvuju na Igrama:

"Međunarodni činovnici perverzno mijenjaju smisao olimpijskog nadmetanja, olimpizma. Oni podrivaju same osnove međunarodnog sporta", nije se ustručavao Putin da "oplete" po moćnicima svjetskog sporta.

A o prijedlogu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da se prekinu ratna dejstva tokom Igara u Parizu, odgovorio je ovako:
 
"Mi smo spremni da razmotrimo sva pitanja, ali uvjek, u svakoj situaciji, donosićemo odluke koje su u interesu Ruske Federacije".

Podsjetimo, uz pomenuta ponižavanja, od ranije je riješeno i sljedeće, što se tiče Rusa i Olimpijskih igara u Parizu:

Dopušta se učešće takmiačara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;

Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za Olimpijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;

Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".

Sportistima koji podržavaju aktuelna dešavanja u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolazak na pariske Igre;

Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj dijelatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Na sve to, Međunarodni olimpijski komitet je nedavno donio odluku i da, čak i ako neki ruski sportista ispuni sve ove uslove, odnosno pristane na pomenute ultimatume, možda ipak ne dobije "zeleno svjetlo" za nastup u Parizu, jer će o tome ko od Rusa sme a ko ne smije na te Olimpijske igre - odlučivati posebna komisija "za podobnost".

Kako je  najavljeno, MOK će 19. marta imati sjednicu Izvršnog odbora na kome će se odlučivati o tome da li će se Rusima i Bjelorusima dozvoliti da učestvuju u svečanom defileu, a i da li će se prihvatiti inicijativa pojedinih članova - da se pomenutim država potpuno zabrani učešće na pariskim nadmetanjima.
 

 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )