Foto: Telegram

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio je da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije.


Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na lijevoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu.

U ukazu se Vladi Rusije nalaže da:

a) obezbijedi usvajanje federalnog vlasništva nad objektima korišćenja atomske energije Zaporoške nuklearne elektrane i druge imovine neophodne za sprovođenje njene djelatnosti;

b) preduzme mjere u cilju stvaranja saveznog državnog unitarnog preduzeća "Zaporoška nuklearna elektrana“ u cilju osiguravanja bezbjednosti objekata upotrebe atomske energije Zaporoške nuklearne elektrane.
 
Putin je takođe potpisao ukaz o objavljivanju teksta Ustava zemlje sa izmjenama nakon prisajedinjenja Luganske i Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.
 
Dokument je u srijedu objavljen na zvaničnom internet portalu za pravne informacije.
 
Ukazi stupaju na snagu danom potpisivanja, 5. oktobra.
 
Ruski predsjednik se 30. septembra obratio građanima nakon referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nakon čega je sa šefovima obih oblasti potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Putin je u srijedu potpisao savezne zakone o ratifikaciji prijema ovih regiona u sastav Rusije, kao i savezne ustavne zakone o ulasku ovih regiona u sastav Ruske Federacije.
 
Elektranu od marta čuva ruska vojska.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu spriječavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsjetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator. Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

 
 
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )