Foto: Tanjug/AP

Obe platforme oslanjaju se na rad volontera koji svakodnevno ažuriraju informacije o zarazi

Kineski građani koriste aplikacije kako bi izbegli oblasti u kojima je prisutan koronavirus. Firme QuantUrban i WeChat osmislile su platforme koje preuzimaju službene informacije o mestima s potvrđenim slučajevima koronavirusa pa ih pretvaraju u karte pomoću kojih korisnici mogu da izbegnu ta mesta.

YiKuang, odnosno "situacija epidemije", platforma je WeChata, sveprisutne kineske aplikacije koja je ujedno i društvena mreža i sredstvo plaćanja i pokriva područja južnih gradova Šenžena i Guangžua.

Karte QuantUrbana, koje se mogu otvoriti u internetskim pretraživačima, pokrivaju još devet gradova u toj provinciji.

Koronavirus, Kina

Foto: Google Maps

Šenžen bi idućih dana mogao da ima još veći broj obolelih, a podaci vlade slabo se objavljuju - rekla je Ejpril, menadžerka iz Šenžena koja je odbila da da svoje puno ime.

- Pogled na kartu pruža psihološko olakšanje. Ne možete da znate hoće li biti novih slučajeva, ali možete da izbegnete područje koje je već pogođeno - istakla je.

Lobanja i ukrštene kosti

Broj zaraženih u Šenženu u ponedeljak je narastao na 245, čime je to tehnološko središte na jugu postalo najpogođeniji od glavnih kineskih gradova - Pekinga, Šangaja i Guangžua. U Šenženu radi veliki broj migrantskih radnika iz centralnih provincija.

Obe platforme oslanjaju se na rad volontera koji svakodnevno ažuriraju informacije o zarazi. YiKuang je u početku područja epidemije označavao ikonicom lobanje i ukrštenih kostiju, ali je to promenjeno posle pritužbi korisnika.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )