Foto: Pixnio

Kako se vrijeme mijenja, mijenjaju se trendovi i ukusi, pa tako i izgled pneumatika i felni. Pneumatici su u 19. vijeku bili čvrsti komadi gume, a sada su ispunjeni vazduhom. Prije sto godina, pneumatici su bili bijeli. Danas su skoro sve gume koje vidimo na putu potpuno crne.

Da li su pneumatici prirodno crni? Ne. Prirodna guma, jedan od glavnih sastojaka pneumatika, je bijeli mliječni lateks. Prvi proizvedeni pneumatici za automobile, bicikle i motocikle u masovnoj proizvodnji su bili bijeli, ali se nisu zadržali.
 
Danas se koristi do 200 sastojaka za proizvodnju modernog pneumatika.
 
Rafinirana čađ, nusprodukt nepotpunog sagorijevanja uglja i nafte, je ključan sastojak. Proizvođači pneumatika su otkrili da dodavanje čađi, poliestera, metala i drugih sintetičkih gumenih smijesa prirodnom lateksu pomaže pneumaticima da bolje rade i duže traju.
 
Bez čađi, pneumatici ne bi izdržali ni 5.000 kilometara, tvrdi Džek L. Koenig u u njegovoj knjizi "Spektroskopija polimera". To je sastojak koji takođe čini pneumatike crnim.
 
Osim značajnog povećanja kilometraže i izdržljivosti pneumatika, čađ takođe:
 
- Štiti pneumatike od suve truleži
 
- Poboljšava upravljivost, stabilnost, kočenje i potrošnju goriva
 
- Brzo odvodi toplotu od jezgra i gaznog sloja pneumatika, povećavajući životni vijek
 
- Otpušta statički elektricitet. U današnjim vozilima prepunim vrlo osjetljivom elektronikom, statički elektricitet može brzo da ošteti skupe elektronske uređaje
 
- Omogućava lakše održavanje pneumatika
 
Zašto pneumatici nisu dostupni u drugim bojama osim crne? Nekada su bili, ali ljudi ih jednostavno nisu kupovali. Narandžasti, plavi, žuti i zeleni pneumatici su funkcionisali isto kao i crni i zadovoljili sve američke standarde za sigurnost na putu i performanse. Ali nikada nisu postali popularni.
 
Kako prenosi "AutoKlub", danas su bijeli pneumatici za oldtajmere lako dostupni. Kao i široki bijeli pneumatici, napravljeni od originalnih kalupa kako bi se obezbijedila autentičnost pri restauraciji klasičnih i kolekcionarskih vozila, prenosi "AutoBlog".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )