Foto: Printscreen

U migrantskom kampu Blažuj u četvrtak naveče došlo je do pucnjave u kojoj je ranjena jedna osoba, potvrđeno je za medije iz Operativnog centra MUP KS.

Do incidenta je došlo oko 20 sati, kada je Ministarstvu unutrašnjih poslova prijavljen incident u migrantskom kampu.
 
– Prijavljena nam je pucnjava u kojoj je povrijeđena jedna osoba. Riječ je o migrantu i on je dobio lakše tjelesne povrede – naveli su iz MUP.
 
Za sada nema službenih detalja koliko je osoba učestvovali u incidentu, a policijski službenici obavili su uviđaj, te će više informacija saopštiti nakon operativne obrade podataka.
 
Kako saznaje portal Avaza, u pitanju su Avganistanci koji su se sukobili u jednom od kontejnera u migrantskom kampu, a jedna osoba ranjena je iz pištolja u rame.
 
Ovaj incident izazvao je pravu pometnju u kampu jer su se zaposlenici IOM preplašili, pa su se zaključali u jedan od kontejnera dok se situacija nije smirila.
 
Prema saznanjima portala, Avganistanac koji je pucao za sada nije pronađen.
 
Ovo je posljednji u nizu stotina krivičnih djela koja su počinili migranti u BiH.
 
Droga, nasilje, tuča, pa i ubistva koja počini ova kategorija posljednjih godina pune stupce crne hronike.
 
Strancima u BiH prošle su godine odobrena 5984 privremena boravka, od čega najveći broj po osnovi rada s radnom dozvolom (1897 ili 32%), spajanja porodice (1389 ili 23%) i obrazovanja (1356 ili 23%), a produženo je 7497 privremenih boravaka, najviše (37%) po osnovi spajanja porodice.
 
U tom periodu odobrena su 474 stalna boravka. Granična policija BiH u nezakonitom je prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska granice otkrila 13.643 osobe. Sa teritorija Srbije i Crne Gore otkriveno je 6110 osoba, među kojima su 5193 vraćene u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli. Na izlazu iz BiH u prošloj su godini otkrivene 7553 osobe. U 2023. je prijavljeno 34.409 nezakonitih migranata, što predstavlja povećanje od 25,45% u odnosu na prethodnu godinu, a najviše ih je bilo iz Avganistana (14.442). U posljednjih šest godina preko teritorija BiH prešlo je više od 142.000 migranata, a u prošloj godini u nezakonitim migracijama evidentirana su 122 različita državljanstva, piše Večernji list BiH.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )