Foto: nezavisne.com

Masivna grobnica u kojoj su pronađeni ostaci nekoliko visokih sveštenika antičkog Egipta skupa s njihovim pomoćnicima je pronađena na mjestu Tuna el-Gebel.

"Do sada arheolozi su otkrili 20 kamenih sarkofaga, napravljenih od vrlo kvalitetnog krečnjaka, u grobnici koja se nalazi oko 270 kilometara daleko od Kaira", rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar egipatskog savjeta za antikvitete.

Pored toga, grobovi su ukupno sadržavali oko 700 amuleta. Neki su bili napravljeni od zlata, a neki od dragog kamenja, sa oko 10.000 shabti figurica napravljenih od izlivene keramike. Antički Egipćani su vjerovali da shabti figure služe umrlom u sljedećem životu.

Arheolozi nisu sigurni koliko je mumija pokopano na ovom mjestu, ali sudeći po činjenici da mnogi kameni sarkofazi još nisu otvoreni, vjeruju da će ih otkriti još.

"Iskopavanja još traju. Očekujemo da ćemo ih naći još u ovom području", rekao je Vaziri.

Ovi visoki sveštenici zakopani na ovom mjestu datiraju iz vremena kasnog Egipta, kada se Egipat trudio da bude nezavisan uprkos Nubijcima, Asircima i Persijancima.

Najstariji artefakti nađeni, a koji su pripadali kasnom periodu, datiraju iz 26. dinastije, što je bilo vrijeme kada je Egipat ponovo dobio svoju nezavisnost nakon vladavine Nubijaca nad Egiptom. Kasni period je završio 332. godine p.n.e, kada su armije Aleksandra Velikog ušle u Egipat. Nakon smrti Aleksandra Velikog, potomci Ptolemija I (jednog od generala Aleksandra Velikog), vladali su Egiptom tri vijeka, dok Rimljani nisu preuzeli Egipat 30. godine.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )