Foto: Pixabay

Australija je poznata po tome što je dom mnogobrojnih zastrašujućih životinja, a ko zna koliko ih još nismo ni otkrili. Čudni pauci, zmije, meduze... ko zna čega sve tamo nema. Međutim, ljudski rod može da odahne, jer nismo bili u blizini kad se u dubinama Australije pojavio džinovski krokodil.

Prvi put otkriven na jugoistoku Kvinslenda osamdesetih, praistorijski krokodil duži od pet metara sada je zvanično identifikovan i imenovan Paludirex vincenti. Kolokvijalno nazvanog "Kralja močvare", identifikovao je tim istraživača sa Univerziteta u Kvinslendu, prenosi C net.

Prema dr Jorgu Ristevskom, sa ovog univerziteta, fosilizovana lobanja krokodila imala je oko 25,5 inča, odnosno 65 centimetara, što ukazuje na ukupnu dužinu tela od približno pet metara.

"Najveći krokodil danas je indopacifički krokodil Crocodilus porosus, koji je približno toliki. Ipak, Paludirex je imao širu i težu lobanju, tako da bi ličio na indopacifičkog krokodila na steroidima", izjavio je Ristevski.

Istraživači i dalje istražuju kako je ovaj ogromni krokodil izumro, ali najvjerovatnije su ga istrijebile druge krokodilske vrste (koje i danas postoje), ili je nestao usljed isušivanja vode, pa nije imao gdje da živi, prenio je B92.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )