Foto: Freepik

Trešnje su odličan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, cinka, mangana i bakra.

Osim toga, trešnje sadrže i hranjiva vlakna, organske kiseline, proteine, celulozu i pektin, a istovremeno fantastičan su antioksidant, te kao takve pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i podmlađuju cijeli organizam.
 
Pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergija, naučno je potvrđeno da ublažavaju upale mišića, a kako podstiču proizvodnju kolagena vrlo su bitne za lijep i mladalački izgled kože, a i zdravlje kostiju.
 
Sada, dok je sezona trešanja u punom jeku, mnogi od nas uživaju u sočnim, slatkim plodovima ove omiljene voćke, ali jeste li znali da i peteljke trešanja mogu biti vrlo korisne?
 
Čaj od peteljki trešanja, skroman po svom izgledu, ali bogat ljekovitim svojstvima, predstavlja jedan od najcjenjenijih prirodnih eliksira zdravlja.
 
Često zanemarene, ove peteljke koje obično završavaju u smeću zapravo su izvor brojnih koristi za naše tijelo i um. Jedna od ključnih prednosti čaja od peteljki trešanja je snažno diuretičko svojstvo - ovaj napitak podstiče povećano izlučivanje tečnosti iz tijela, pomažući tako u detoksikaciji i rješavanju problema sa zadržavanjem tečnosti.
 
Peteljke trešanja sadrže razne fitonutrijente i antioksidante koji pomažu u detoksikaciji organizma. Ovi spojevi pomažu u uklanjanju toksina iz tijela, čime se podstiče opšta dobrobit i zdravlje.
 
Čaj od peteljki trešanja može pružiti olakšanje kod probavnih smetnji jer njegova blaga dijuretička svojstva podstiču izlučivanje viška tečnosti iz tijela, što može pomoći u smanjenju nadutosti i nelagode uzrokovane sporom probavom.
 
Antioksidansi prisutni u peteljkama trešanja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.
 
Recept

Sastojci:
 
osušene peteljke trešanja
 
voda
 
Priprema:
 
Očistite peteljke od eventualne prljavštine i ostavite ih da se osuše. U posudu stavite dvije do tri kašike osušenih peteljki trešanja. Prelijte ih šoljicom kipuće vode. Poklopite posudu i ostavite da odstoji pet do 10 minuta. Procijedite čaj i zasladite ga po želji medom ili dodajte malo limunovog soka, prenose Nezavisne.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )