Foto: ABA liga

ZAGREB - Košarkaški klub Dubai primljen je u ABA ligu i od naredne sezone trebalo bi da nastupa u regionalnom takmičenju. Skupština ABA lige prihvatila je pojačanu ponudu ovog tima, a način donošenja odluke osporili su Partizan i Budućnost.

ABA liga je već imala timove koji nisu bili iz bivše Jugoslavije. Tako je izraelski Makabi nastupao dvije sezone. Igrali su u sezoni 2002/03, te 2011/2012. kada su i osvojili trofej na svom parketu. Pored njih u regionalnom takmičenju je učestvovao i mađarski Solnok, zatim češki Nimburk te bugarski Levski.
 
Ipak, zanimljivo je da je sad primljen klub koji trenutno nema igrački kadar, a izvjesno je da će igrati i evropska takmičenja. Nigdje zvanično nije saopšteno koliko će liga naredne sezone da broji članova i kako će da se popunjava.
 
Nezvanično, a i prema saopštenju KK Partizan, djeluje da će liga imati 16 članova. Naime, 13 ekipa bi ostalo u ligi kojoj će se priključiti Dubai te pobjednik ABA 2 lige, dok bi posljednji član bio pobjednik meča između posljednjeplasiranog tima ABA i finaliste ABA 2 lige. Takođe, Srbija bi imala mogućnost da ima šest predstavnika.
 
Ulaskom Dubaija prema Partizanu i Budućnosti prekršen je statut i načelno poništene sve odluke koje su ranije važile za regionalno takmičenje. Ono što je jasno da se ni Partizan, a ni Budućnost u suštini ne protive ulasku novog kluba, ali traže da se prije toga ispoštuje procedura.
 
- Partizan proceduru smatra apsurdnom, jer je Dubai praktično prvo primljen u ligu, da bi mu tek naknadno bilo traženo mesto. Partizan principijelno nije bio protiv ulaska Dubaija u ABA ligu, već protiv načina na koji je ta odluka donesena. Klub je veoma zabrinut zbog proširenja kalendara takmičenja na još četiri utakmice koje predstavljaju dodatno opterećenje. Partizan izražava zadovoljstvo zbog situacije u kojoj će od naredne sezone u ABA ligi moći da se takmiči šest srpskih timova. Uprkos zabrinutosti zbog zgusnutog kalendara i neslaganju sa redosledom donošenja odluka, Partizan pozdravlja mogućnost da se kvalitet srpskih klubova potvrdi kroz povećan broj učesnika - naveli su u saopštenju.
 
Budućnost takođe ističe da redoslijed odluka nije u skladu sa zakonom i najavljuje tužbu, posebno ako SC Derbi ne dobije vlasnička prava.
 
- Budućnost nema ništa protiv da Dubai već od sljedeće takmičarske sezone igra u ABA, ali insistira da prijem bude obavljen uz poštovanje ugovora i statuta,  a ne da se na način koji je primijenjen na sjednici Skupštine Dubai dovede u nezavidnu situaciju, a to je da bez ponavljanja Skupštine i saglasnosti svih članova društva jednostavno neće moći da igra ABA. Ne može se isključiti i da pojedini članovi društva pa i neki koji su na Skupštini glasali za sporne odluke zatraže svoju zaštitu pred nadležnim pravosudnim organima - kaže se u saopštenju KK Budućnost.
 
Igrački kadar ne postoji
 
Košarkaški klub Dubai zvanično još ne postoji. Tačnije postoje samo organi kluba, ali ne i igrački kadar niti se gdje takmiči. U pitanju je trenutno samo akademija koja će se već takmičiti u juniorskoj ABA ligi. Ekipa bi tek trebalo da bude oformljena i spremna da se pored ABA lige takmiči u Evrokupu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )