Foto: B92

Srpski pisac Milovan Vitezović umro je danas u Beogradu, posle duge i teške bolesti, izazvane korona virusom.

Pisac je preminuo u 78. godini

Milovan Vitezović je srpski i jugoslovenski književnik, scenarista i dramaturg. Rođen je 11. septembra 1944. godine u mijestu Vitezovići kod Kosjerića. Živi i radi u Beogradu. Autor je brojnih romana, pjesama, eseja, drama, filmskih i televizijskih scenarija, kritika i aforizama, te se s punim pravom ubraja među najplodnije srpske pisce. Napisao je više od 60 knjiga koje su objavljene u oko 250 izdanja.

Njegovi romani "Lajanje na zvezde“, "Šešir profesora Koste Vujića“ i mnogi drugi doživjeli su desetine izdanja, a njihove filmske i televizijske verzije višestruko su nagrađivane širom svijeta. Za svoj rad osvojio je brojne prestižne nagrade u Srbiji i regionu.
 
Član je Udruženja književnika Srbije i srpskog PEN centra. Upravo ga je Upravni odbor Udruženja književnika Srbije 30. marta 2012. godine predložio za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), ali nije izabran. Na pitanje novinara da prokomentariše to što nije izabran za akademika jednom prilikom je izjavio: "Veoma je časno biti član Srpske akademije nauka i umetnosti, ali nije nečasno ni ostati u društvu sa Milošem Crnjanskim i Milanom Kašaninom“.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )