Foto: Arhiva

Silvija Luks poznata novinarka, urednica i voditeljka na HRT-u je preminula. To je saopštilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND).


"U svojoj dugogodišnjoj karijeri bila je novinarka, urednica, voditeljica, a obnašala je i razne čelne dužnosti u medijima, prvenstveno na televiziji. Pripada u kategoriju televizijskih radnika za koje se s pravom može reći da su bili doajeni novinarstva", piše HND.
 
Silvija Luks rođena je 19. februara 1944. u Sremskoj Mitrovici, a klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu. "Od rane mladosti zanima je javni nastup te je kao studentica sudjelovala na međusveučilišnom takmičenju u govorništvu u Beogradu na kojem je i pobijedila. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta (1973), a nastavila je školovanje u Parizu gdje je na Sorboni tekla i diplomu završenog postdiplomskog studija. U međuvremenu cijelo vrijeme se bavi i novinarstvom u kojem je aktivna još od srednje škole. Već s dvadeset godina je na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljica, a potom  prelazi na Televiziju Zagreb. Sedamdesetih godina je dopisnica iz Angole, potom kao autorica sudjeluje u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput Ekran na ekranu, Kultura src, Moja zemlja i dr", navodi HND.
 
Podsjećaju na njen dugogodišnji rad na HRT-u, te saradnju sa mnogim televizijama u svijetu, od Francuske, SAD, Katara, Egipta.
 
Bila je i nagrađivana novinarka te je dobila i nagradu Hrvatskog novinarskog društva "Marija Jurić Zagorka", a odlikovana je i francuskim ordenom "Viteza nacionalnog reda", prenosi Index.hr.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )