Foto: Twitter

Portal Cafe.ba objavio je 6. februara vijest da je istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tijela povezanih sa seizmičkom aktivnošću Frank Hugerbets predvidio prije tri dana mjesto i jačinu razornog zemljotresa koji se dogodio na granici Sirije i Turske. To se ispostavilo kao netačno, te je našoj vijesti dodijeljena ocjena "manipulisanje činjenicama". Ovoj objavi je dodata ispravka.

Nezavisnom provjerom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da zemljotrese nije moguće predvidjeti.

Je li Hugerbets išta predvidio?
 
Svi navedeni mediji i korisnici/e društvenih mreža referišu se na tweetove Holanđanina Franka Hoogerbeetsa koji je 3. februara na svom Twitteru objavio da će “prije ili kasnije” doći do potresa magnitude 7,5 stepeni na području južne i središnje Turske, Jordana, Sirije i Libanona.


Nakon što je razorni zemljotres pogodio Tursku 6. februara, Frank Hoogerbeets se oglasio novim tweetom u kome je podsjetio na raniju objavu te naveo i na osnovu čega je iznio ovakve tvrdnje.
 
Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim potresima uvijek prethodi kritična planetarna geometrija, kao što smo imali 4-5. februara.
 
Hoogerbeetsov tweet u kome se navodi da će se “prije ili kasnije” desiti zemljotres nije, ustvari, nikakvo predviđanje potresa, no to nije smetalo korisnicima/ama društvenih mreža i medijima da ga tako okarakterišu.
 
Prije svega, uopšte ne postoji mogućnost da se zemljotresi predvide, na što je odmah ukazao Evropsko-mediteranski seizmološki centar na svom Twitter nalogu, svjestan viralnosti tvrdnji da je Hoogerbeets predvidio zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju. 

Tako da su objave u kojima se tvrdi da je Hoogerbeets predvidio ili najavio zemljotres, koje ne sadrže nikakva dodatna objašnjenja o tome da je zemljotres nemoguće predvidjeti, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )