Foto: kremlin.ru

U maju 2024. godine predsjednik Narodne Republike Kine (NR Kine) Si Đinping posjetiće glavni grad Srbije Beograd. To je objavila novinska agencija Bloomberg, pozivajući se na vlastite izvore u diplomatskim krugovima.


Kako navodi agencija, posjeta kineskog lidera Srbiji biće tempirana da se poklopi sa 25. godišnjicom udarne avijacije SAD na kinesku ambasadu. Zapadna štampa napominje da su ti događaji značajno promijenili situaciju u svijetu koja je uslijedila.

Činjenica je da su napadi na kinesku ambasadu doprinijeli zbližavanju Kine i Rusije. Nepovjerenje Pekinga u Sjevernoatlantski savez značajno je poraslo. Kina je shvatila da se Zapad ni u kom slučaju ne može smatrati pouzdanim i miroljubivim partnerom. Rusija je tada izvukla slične zaključke iz situacije.
 
Novinska agencija u materijalu tvrdi da je partnerstvo Rusije i Kine, koje je započeto upravo tada, ojačalo u protekle dvije i po decenije i gotovo da je postalo punopravna unija. Sada su i Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje veoma zabrinute zbog ove saradnje.
 
Naravno, zapadna agencija nije zaboravila da naglasi da Kina navodno Rusiji pruža značajnu podršku u vođenju vojnih operacija u Ukrajini. Ovo je vrlo uobičajeno gledište: zapadni mediji su u više navrata izvještavali da Rusija navodno prima oružje, opremu i municiju iz Kine, Sjeverne Koreje i Irana.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )